Mamografiile efectuate în jurul vârstei de 40 de ani ar putea salva anual viața a 400 de femei britanice, potrivit unui studiu recent.
Concret, să presupunem că 1000 de femei, în jurul vârstei de 40 de ani, realizează o astfel de procedară. Pentru un sfert dintre acestea, mamografia ar reduce considerabil riscul de a muri înainte de 50 de ani.
În prezent, femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani sunt chemate pentru a efectua o mamografie din trei în trei ani, scrie TheSun.
Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra afirmă că dacă procedura ar fi efectuată la o vârsta mult mai redusă ( în jurul a 40 de ani), atunci există o șansa mai mare de a salva viața pacientelor diagnosticate cu cancer mamar.
În perioada 1990-97, 160.000 de femei, cu vârste cuprinse între 39 și 41 de ani, au fost chemate pentru a face o astfel de procedură. În cazul în care nu doreau să se prezinte pentru a face mamografia, acestea aveau posibilitatea de a aștepta până la procedurile și controalele care ar trebui făcute când împlinesc vârsta de 50 de ani.
Potrivit datelor analizate din studiul efectuat în urmă cu 23, în cazul femeilot cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani a fost redus cu 25% riscul de a muri în primii zece ani.
Profesorul Stephen Duffy, coordonatorul studiului, a declarat: „Beneficiul este văzut mai ales în primii zece ani, dar reducerea mortalității persistă pe termen lung”.
Un studiu publicat de Eurostat în septembrie 2017 arată faptul că, în ciuda progreselor semnificative făcute în lupta împotriva cancerului, această boală rămâne o preocupare importantă a țărilor din UE, fiind a doua cea mai răspândită cauză a deceselor de pe continent.
În anul 2014, 1.300.000 de oameni au murit din cauza cancerului, reprezentând 26,4% din numărul total al deceselor, dintre care 29,7% s-au produs în rândul bărbaților și 23,2% în rândul femeilor. Pe locul întâi s-a aflat Germania, urmată de Italia și Marea Britanie, în timp ce România s-a clasat pe locul 8 cu peste 50.000 de decese. În ceea ce privește statistica referitoare la operațiile și tratamentele pentru această condiție medicală, în țara noastră s-au efectuat peste 440 / 100.000 de locuitori, număr care s-a dublat față de 2010.