Descoperire uluitoare a cercetătorilor! Știrile false duc la răspândirea anumitor boli
- Oana Nicolae
- 14 februarie 2020, 09:38
Știrile false din mediul online conduc la răspândirea anumitor boli, spun cercetătorii.
Creșterea fenomenului „fake news” din mediul online, iar aici vorbim în primul rând de dezinformarea și sfaturile greșite de pe social media, ar putea duce la o creștere a focarelor de boală, printre care și epidemia de coronavirus COVID-19 care se răspândește în prezent în China, spun oamenii de știință.
În cadrul unei analize a modului în care creșterea dezinformării afectează răspândirea bolilor, oamenii de știință de la Universitatea East Anglia din Marea Britanie (UEA) au afirmat că oprirea acestui fenomen al știrilor false ar putea ajuta la salvarea de vieți.
„Dacă vorbim despre COVID-19, au existat multe speculații, dezinformări și fake news pe internet - despre cum a apărut virusul, ce anume îl provoacă și cum este răspândit”, a declarat Paul Hunter, profesor care a condus studiul.
„Sfaturile greșite circulă foarte repede și pot schimba comportamentul uman, conducându-l spre riscuri mari”, a adăugat el.
În cadrul studiului, cercetătorii s-au concentrat și pe alte boli infecțioase, printre care gripa și norovirusul, dar au spus că descoperirile lor ar putea fi utile și pentru tratarea focarului de coronavirus COVID-19.
„Știrile false sunt scrise fără acuratețe și se bazează adesea pe teorii ale conspirației", a spus Hunter.
Pentru studii, cercetătorii au creat simulări teoretice ale focarelor de norovirus și gripă. Au fost luate în considerare studii privind comportamentul real, modul în care diferite boli sunt răspândite, perioadele de incubație și timpii de recuperare, precum și viteza și frecvența publicării pe rețelele de socializare și a schimbului de informații din viața reală.
Totodată, experții au luat în considerare modul în care încrederea scăzută în autorități este strâns legată de tendința de a crede conspirațiile, modul în care oamenii interacționează cu „bulele de informații” din mediul online și faptul că „în mod îngrijorător, oamenii sunt mai predispuși să împărtășească sfaturi proaste pe social media, decât să dea sfaturi bune de la surse de încredere”, a spus Hunter.
Cercetătorii au descoperit că o reducere de 10% a cantității de sfaturi dăunătoare poate aveaa un impact atenuant asupra gravității unui focar de boală, informează Reuters