Astfel, oamenii de știință de la University College London susțin că oceanele de magma care există pe Terra și care clocotesc pe sub scoarța terestră ar pompa oxigen în miezul exterior, lichid, al planetei.

Fenomenul este cel care, de fapt, influențează activitatea vulcanică pe suprafața scoarței terestre și, implicit, a vulcanilor, potrivit Agerpres, care citează Space.com. 

Astfel, cea mai importantă dovadă a faptului că ceva precum oxigenul se ascunde în miezul de fier, ar fi cutremurele.

De fapt, activitatea pe care o simţim la suprafaţă este rezultatul unor unde care se propagă pe întreaga noastră planetă. Iar comportamentul acestor unde oferă indicii despre conţinutul Pământului – în mod similar cu o investigaţie cu ultrasunete a întregii planete.

Când undele seismice se lovesc de miez şi revin la suprafaţă, forma lor indică faptul că învelişul exterior din fier lichid este mult mai puţin dens decât miezul solid din fier aflat sub presiune din interiorul acestuia. Iar această diferenţă de densitate influenţează forma cutremurelor şi comportamentul vulcanilor de la suprafaţă. Însă, nu aşa ar trebui să se comporte fierul pur, a declarat fizicianul Dario Alfe pentru Live Science, potrivit aceleași surse.

„Dacă miezul era din fier pur, diferenţa de densitate dintre miezul solid şi (miezul exterior) lichid ar trebui să fie de ordinul a 1,5%. Însă, seismologia ne spune că este mai degrabă de 5%”, a mai spus Alfe.