Descoperire șocantă! Roboții pun stăpânire pe viețile oamenilor

Experții în securitate cibernetică din Belgia au făcut experimente cu roboții sociali, cu ajutorul cărora au obținut informații personale de la unii angajați.

Anunț incredibil făcut de oamenii de știință belgieni! Aceștia au atras atenția asupra faptului că tehnologia a avansat atât de mult încât roboții pot convinge oamenii să facă anumite lucruri care afectează siguranță locației unde acestea se află și să furnizeze date personale.

Astfel, oamenii de știință de la Kaspersky şi Universitatea din Ghent,au făcut o serie de cercetări care au condus la rezultate neobișnuite, obiectul experimentelor fiind un robot social care a fost pus să vorbească, în anumite situații, cu angajații care lucrau într-o clădire din centrul orașului Ghent, Belgia.

„Cercetarea s-a concentrat pe impactul unui anumit robot social - care a fost proiectat şi programat pentru a interacţiona cu oamenii folosind canale similare celor utilizate de om, cum ar fi vorbirea sau comunicarea non-verbală - cu aproximativ 50 de participanţi. Presupunând că roboţîi sociali pot fi atacaţi şi că un atacator a preluat controlul în acest scenariu, cercetarea a avut în vedere potenţialele riscuri de securitate legate de modul în care robotul îşi influenţează activ utilizatorii să efectueze anumite acţiuni", spun specialiştii.

Robotul social, care a fost amplasat lângă o intrare securizată a clădirii unde se făcea experimentul, a întrebat angajații dacă poate intra cu ei ,.Deși accesul în cladire se face doar cu ajutorul unui permis de securitate, validat de cititoarele de acces ale uşilor, aproape jumătate din persoanal mai precis un procent de 40%, a deschis uşa şi au ţinut-o deschisă pentru că robotul să poată intra. "Însă, atunci când robotul a fost poziţionat că o persoană care livrează pizza, având o cutie de la o cunoscută marcă internaţională, personalul a acceptat cu uşurinţă rolul robotului şi a părut mai puţîn înclinat să pună la îndoială prezenţa acestuia sau motivele pentru care are nevoie de acces în zona securizată", notează sursă citată.

Un alt experiment la care a fost folosit robotul social a avut ca scop obținerea de date personale, care sunt folosite în special pentru resetarea parolelor, și anume cum ar fi dată naşterii, marca primului automobil, culoarea preferată. Robotul social apurtat discuțîi prietenoase cu angajațîi, acesta aflând toate informațiile solicitate de la toți participanți la experiment, cu o singură excepție.

„La începutul cercetării am examinat software-ul folosit în dezvoltarea sistemelor robotizate. Foarte interesant, am constatat că designerii aleg în mod conştient să excludă mecanismele de securitate şi, în schimb, se concentrează pe dezvoltarea confortului şi a eficienţei. Cu toate acestea, aşa cum au arătat rezultatele experimentului nostru, dezvoltatorii ar trebui să nu uite de securitate odată ce etapă de cercetare este finalizată. În afară de considerentele tehnice, există aspecte cheie care trebuie avute în vedere atunci când vine vorba de securitatea roboticii. Sperăm că proiectul nostru comun şi incursiunea în domeniul securităţîi cibernetice a roboticii împreună cu colegii de la Universitatea din Ghent îi vor încuraja şi pe alţîi să ne urmeze exemplul şi să crească gradul de conştientizare cu privire la această problemă, în rândul publicului şi al comunităţii de securitate", a explicat Dmitry Galov, cercetător în securitate al Kaspersky.

Potrivit lui Tony Belpaeme, profesor de Inteligenţă Artificială şi Robotică la Universitatea din Ghent, literatură de specialitate arată că încrederea în roboţîi sociali este reală şi poate fi utilizată pentru a- i face pe oameni să dezvăluie anumite informații. „În general, cu cât robotul este mai uman, cu atât mai mare este puterea să de convingere. Experimentul nostru a arătat că acest lucru ar putea avea riscuri semnificative pentru securitate: oamenii tind să nu le ia în considerare, presupunând că robotul este bine intenţionat şi de încredere. Acest lucru oferă o potenţială cale de acces pentru atacuri, iar cele trei studii de caz discutate în raport reprezintă doar o parte dintre riscurile de securitate asociate roboţilor sociali. Este motivul pentru care considerăm esenţial să colaborăm acum, astfel încât să înţelegem şi să putem aborda riscurile şi vulnerabilităţile emergente, iar rezultatele se vor vedea pe viitor", a apreciat Belpaeme.