În stomacul unui cașalot mort, găsit pe malul mării într-un parc național din Indonezia au fost găsite aproape șase kilograme de deșeuri de plastic, conform oficialilor locali.
Printre obiectele găsite se află115 pahare din plastic, patru sticle de plastic, 25 de pungi de plastic și doi papuci de plajă.
Carcasa mamiferului, cu o lungime de 9,5 metri a fost găsită în apele de lângă insula Kapota din Parcul Național Wakatobi, la începutul acestei săptămâni.Descoperirea a provocat consternare printre ecologiști.
"Deși nu am putut deduce cauza morții, lucrurile pe care le vedem sunt cu adevărat îngrozitoare", a declarat Dwi Suprapti, coordonatorul de conservare a speciilor marine pentru WWF Indonesia.
În acest tweet, WWF Indonezia a detaliat tipul și numărul de obiecte din plastic care au fost găsite în stomacul balenei: "obiecte din plastic solid (19 bucăți, 140g), sticle de plastic (4 bucăți, 150g), pungi de plastic (25 bucăți, 260g), papuci de plajă(2 piese, 270g), gută din plastic (3.26 Kg) ,pahare din plastic 115 bucăți, 750 g). "
În iunie, o balenă pilot a murit în sudul Thailandei după ce a înghițit 80 de pungi de plastic.
Un raport publicat la începutul acestui an a avertizat asupra faptului că volumul de plastic din ocean s-ar putea tripla într-un deceniu de acum încolo, cu excepția cazului în care cantitatea de deșeuri din plastic aruncată în apele curgătoare și oceane ar scădea în mod drastic.
Cașalotul (Physeter macrocephalus) este un mamifer marin, cel mai mare cetaceu cu dinți și totodată cel mai mare prădător existent. Cercetătorii consideră cașalotul ca fiind, probabil, și cel mai mare prădător care a trăit vreodată. Cașaloții prezintă dimensiuni deosebite în lumea animalelor, masculul ajungând la 20 metri și 52 tone, cel mai mare cașalot văzut vreodată având aproximativ 26 metri în lungime.