Descoperire revoluționară legată de creier! A fost identificată regiunea care controlează somnul și vigilența
- Jalba Claudia
- 6 iulie 2024, 16:23
Un nou studiu realizat la Universitatea Ebraică a identificat funcția unei regiuni specifice din creier în controlul nivelului nostru de vigilență, de la stări de somn profund la stări de vigilență și reactivitate crescută.
Cercetătorii au demonstrat că, atunci când anumiți neuroni dintr-o regiune a creierului numită claustrum sunt mai activi, devenim mai puțin receptivi la mediul înconjurător în timpul somnului. Activitatea acestor neuroni definește, de asemenea, nivelul nostru de implicare cu informațiile senzoriale atunci când realizăm sarcini.
Cercetătorii spun că acest studiu, publicat în Nature Communications, oferă o înțelegere nouă a modului în care funcționează atenția în creier. Studiul ar putea duce la noi modalități de tratare a diferitelor tulburări legate de creier.
Noi descoperiri legate de creier
Noul studiu, condus de profesorul Ami Citri, PhD; Gal Atlan, PhD; și o echipă de la Centrul pentru Științe ale Creierului Edmond și Lily Safra de la Universitatea Ebraică, în colaborare cu grupul de cercetare condus de profesorul Yuval Nir, PhD, de la Universitatea Tel Aviv, a descoperit rolul esențial al unei structuri cerebrale numită claustrum în reglarea implicării, de la somnul profund la comportamentul de veghe.
Descoperirile aduc o nouă lumină asupra modului în care creierul nostru controlează receptivitatea la stimulii senzoriali. Studiul are potențialul să revoluționeze înțelegerea noastră asupra atenției, controlului impulsurilor și chiar a tulburărilor de somn.
Cercetătorii au înregistrat activitatea neuronilor din claustrumul șoarecilor în timpul unei sarcini care necesita atenție. Au descoperit că activitatea crescută a acestor neuroni reduce receptivitatea senzorială și impulsivitatea. Experimente similare efectuate în timpul somnului au identificat, de asemenea, un rol al neuronilor din claustrum în susținerea somnului neîntrerupt.
Pe de altă parte, activitatea redusă a neuronilor din claustrum a fost asociată cu hiper-implicare și erori impulsive. De fapt, prin sporirea activității acestor neuroni, cercetătorii au putut reduce erorile impulsive ale șoarecilor în timpul unei sarcini. În plus, au reușit să scadă probabilitatea ca șoarecii să se trezească în răspuns la stimularea senzorială. Aceste rezultate subliniază funcția de reglementare a claustrumului în timpul diferitelor stări de excitare.
Rezultate și metode de cercetare
„Studiul nostru oferă dovezi convingătoare că neuronii din claustrum acționează ca paznici ai implicării. Aceștia reglează cât de probabil este ca percepția să conducă la acțiune,” spune cercetătorul principal, Citri.
Înțelegerea acestor mecanisme ar putea oferi noi perspective asupra unei game largi de tulburări neurologice și psihiatrice. Aceste tulburări sunt caracterizate prin controlul impulsurilor afectat. Printre ele se numără ADHD, OCD, dependența de droguri și schizofrenia. De asemenea, ar putea fi incluse și alte tulburări similare.
Acest studiu îmbunătățește înțelegerea noastră asupra funcției claustrumului în procesele cerebrale și deschide căi potențiale pentru abordarea problemelor legate de tulburările de atenție și de somn. Oferă informații valoroase despre modul în care căile neuronale specifice influențează stările comportamentale, avansând cunoștințele noastre despre interacțiunile complexe dintre somn și vigilență, și ar putea duce la intervenții terapeutice țintite.”, a mai spus cercetătorul, potrivit sleepreview.