O echipă de cercetători israelieni a identificat o metodă nouă pentru diagnosticarea şi detectarea celulelor canceroase agresive prezente în corpul uman, a anunţat marţi Universitatea Ebraică din Ierusalim, citată de Xinhua.
Studiul, publicat în jurnalul Science Advances, poate îmbunătăţi diagnosticarea şi poate contribui la dezvoltarea unor medicamente şi tratamente mai eficiente şi personalizate destinate pacienţilor oncologici, au declarat cercetătorii.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat conexiunea dintre malignitatea celulelor canceroase şi proprietăţile fizice ale acestora - cu precădere capacitatea lor de a se deforma, întări, flexa şi adapta la medii diferite şi în continuă schimbare.
Studiul a identificat o corelaţie directă între malignitatea celulelor canceroase şi capacitatea acestora de a absorbi particule, indiferent de tipul cancerului. Potrivit concluziilor, cu cât este mai mare capacitatea de absorbţie celulară, cu atât creşte nivelul de agresivitate a celulelor canceroase.
Abilitatea de absorbţie este posibilă prin capacitatea mecanică a celulelor canceroase de a se flexa şi deforma pentru a „înghiţi” particule mari.
Oamenii de ştiinţă au sortat apoi celulele canceroase pe baza capacităţii lor de absorbţie, dovedind în studii realizate pe şoareci că celulele cu o capacitate mai mare de absorbţie au produs afecţiuni mai agresive.