Descoperire epocală în Norvegia. „Are peste 1.000 de ani"

Un grup de cercetători au descoperit insula Edoy din vestul Norvegiei, rămăşiţele unei nave.

Potrivit ministrului climei şi mediului,  Ola Elvestuen, experţii analizează provenienţa acestei nave, presupusă a fi o navă ce ar fi aparţinut vikingilor.

„Nava este importantă pentru istoria noastră comună", a  afirmat, vineri, Ola Elvestuen.

Locaţia se află în apropierea unei rute istorice pe mare, de-a lungul coastei, spre oraşul Trondheim.

Regiunea are un bogat patrimoniu arheologic. Kulisteinen, o piatră runică, cu o vechime de peste 900 de ani, având o inscripţie care prezintă cea mai veche menţionare cunoscută a Norvegiei, a fost descoperită pe o insulă din apropiere.

Resturile navei, cu o chilă de 13 metri, au fost găsite în ceea ce pare să fi fost o movilă funerară. Nava avea probabil o lungime cu câţiva metri mai mare, însă aratul i-ar fi putut deteriora pupa şi prova, au explicat cercetătorii.

Descoperirea a fost raportată de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetare a Patrimoniului Cultural din Norvegia (NIKU).

„Este prea devreme să spunem ceva sigur despre vechimea navei, dar probabil e din perioada merovingiană sau vikingă, ceea ce înseamnă că are peste 1.000 de ani", a precizat Knut Paasche de la Departamentul de arheologie digitală al NIKU, expert în navele vikinge.

Epoca merovingiană se întinde între anii 570-800 d.Hr., iar cea vikingă între 800-1050 d.Hr, potrivit agerpres.ro