O navă comercială grecească antică, cu o vechime de mai mult de 2400 de ani, a fost găsită intactă pe fundul Mării Negre.
Nava este una dintre cele peste 60 de epave identificate de Proiectul de arheologie maritimă al Mării Negre, printre care se află inclusiv navele romane și o întreagă flotilă de nave ale cazacilor datând din secolul al XVII-lea.
În timpul proiectului care a durat mai bine de trei ani, cercetătorii au folosit sisteme specializate de camere de luat vederi utilizate până acum în explorarea resurselor de petrol și gaze pentru cartografierea fundului mării.
"O mică bucată a navei a fost datată cu carbon și acest lucru o confirmă ca fiind cea mai veche epavă intactă cunoscută de până acum", au afirmat reprezentanții proiectul într-o declarație.
Nava, care a fost găsită cu catargul și cârma intacte, datează din anul 400 î.Hr. - o perioadă în care Marea Neagră era o zonă comercială plină de colonii grecești.
Echipa de cercetători a declarat că nava, văzută anterior într-o stare intactă pictată pe ceramică din Grecia antică, a fost găsită la o adâncime mai mare de 2.000 de metri.
Apa la acea adâncime este lipsită de oxigen, ceea ce înseamnă că materialul organic poate fi conservat intact mii de ani.
"O navă , care a rămas intactă, din epoca clasică, aflată sub mai mult de 2 km de apă, este ceva ce nu aș fi crezut niciodată posibil", a declarat profesorul Jon Adams de la Universitatea Southampton din sudul Angliei, investigatorul principal al proiectului.
"Aceasta (descoperire) ne va schimba înțelegerea construcției de nave si a navigației in lumea antica", a declarat acesta.