O comoară compusă din circa 2.000 de monede de aur si argint a fost găsita în albia Dunării pe teritoriul maghiar, datorită nivelului deosebit de scăzut al apei, au declarat joia acesta arheologii maghiari.
"Au fost descoperite circa 2.000 de monede, precum și arme, piroane, ghiulele de tun și săbii", a declarat Katalin Kovacs, arheolog în cadrul Centrului de Muzee Ferenczy, pentru agenția de presă ungară MTI.
Descoperirea a fost făcută săptămâna aceasta, acolo unde fluviul trece prin orașul Érd, la sud de Budapesta.
Arheologii lucrează frenetic, asistați de scafandri și drone, pentru a extrage ceea ce pot din amplasament înainte de creșterea nivelului apei așteptat în acest weekend.
Ca și alte cursuri de apă din Europa, Dunărea este în unele locuri la un nivel deosebit de scăzut, după o lungă perioadă de vreme în care precipitațiile au lipsit. La Budapesta nivelul apei este doar de 38 cm, ceea ce a afectat serios traficul fluvial.
Comoara, care include și ducați și alte tipuri de monede, a fost găsită în epava unei nave comerciale a cărei origine nu este încă cunoscută, au declarat arheologii. Ca multe râuri din Europa, Dunărea este în unele locuri la un nivel deosebit de scăzut după o lungă perioadă de vreme lipsită de precipitații.
"Monedele sunt de 90% de origine străină și datează dintre anii 1630 și 1743", a declarat arheologul Balazs Nagy postului de radio maghiar Klub, adăugând faptul că respectivele monede au fost bătute în "Olanda, Franța, la Zurich și chiar la Vatican".
Datorită nivelului scăzut al Dunării, au ieșit la iveală rămășițele fostului pod Franz Josef din Budapesta, care a fost distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, precum și o bombă americană din aceeași perioadă.