Descoperire epocală în apropierea piramidelor. O navă funerară a fost găsită în nisip
- Dodo Romniceanu
- 3 februarie 2016, 12:54
Rămășițe ale unui vas funerar egiptean vechi de 4.500 de ani au fost descoperite de o echipă de arheologi cehi în zona piramidelor de la Abusir din apropierea capitalei egiptene, Cairo.
Îngropată pe o bază de piatră alături de un "mastaba" — tip de mormânt rezervat în mod tradițional notabilităților din Egiptul antic—, ambarcațiunea i-ar fi aparținut deținătorului mormântului. "O personalitate de rang extrem de ridicat", a subliniat într-un comunicat al Ministerului egiptean al Antichităților, arheologul ceh Miroslav Barta, care conduce misiunea. Probabil că nu era, însă, membru al familiei regale, având în vedere că mormântul nu era situat imediat lângă o piramidă a regilor.
Situl Abusir, aflat la circa 25 de kilometri sud de Cairo, adăpostește piramidele mai multor faraoni, mai mici însă decât cea de la Ghizeh. "Acolo unde există un vapor pot fi multe altele", a spus arheologul, care prevede noi săpături în zonă.
Ambarcațiunea, cu o lungime de 18 metri, s-a conservat destul de bine. Nisipul din deșert a conservat materialele vegetale cu care erau acoperite îmbinările și mai există câteva legături care mențineau structura vaporului. Există și elementele de lemn care prindeau scândurile una de alta. Navele funerare erau folosite pentru a conduce pe ultimul drum faraonii sau alte persoane importante din regat.
Destinaţia exactă a vaselor funerare este încă incertă, scrie siteul news.discovery.com. Unii egiptologi consideră că erau folosite pentru “traversarea” unui râu mitologic care separa lumea viilor de lumea morţilor. Vechii grecii aveau o legendă similară. Ei lăsau o monedă pe trup pentru a plăti cârmaciului Charon să ducă sufletul peste râul Styx.
Alţi specialişti cred însă că barca erau un simplu dric care transporta notabilităţile răposate spre locul de îngropăciune. Barcile egiptene erau deseori pictate în verde, culoare care semnifică reînoirea vieţii. În timp ce barca cobora încet pe Nil, supuşii plângeau trecera răposatului pe malurile fluviului, plecându-se în semn de durere şi respect.