Descoperire care va duce la producerea de medicamente noi contra infecţiilor
- Adam Popescu
- 3 noiembrie 2010, 23:57
Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire importantă, care ar putea deschide drumul spre producerea de medicamente antivirale noi, ce pot lupta împotriva infecţiilor.
Până acum se credea că anticorpii pot ataca infecţiile virale blocând sau atacând virusul în afara celulelor. Însă cercetătorii de la Consiliul de Cercetare Medicală din Marea Britanie au demonstrat că anticorpii pot pătrunde în celule şi pot lupta din interior cu virusul. Cum "lucrează" anticorpii Odată pătrunşi în interiorul celulelor, anticorpii declanşează un răspuns, transmis de o proteină, TRIM21. Această proteină transferă virusul într-un sistem de eliminare folosit de celulă pentru a scăpa de materialele nedorite. Cercetătorii au observat că acest proces se petrece rapid, de obicei înainte ca majoritatea viruşilor să atace celula, iar dacă ar creşte cantitatea de proteină TRIM21, procedeul de luptă împotriva viruşilor ar fi mult mai eficient. Această descoperire permite crearea unor antivirale mai bune decât cele existente.
Cercetători de la Cambridge, intervievaţi de BBC, spun că este nevoie de ani de muncă şi teste pentru descoperirea de tratamente noi bazate pe această descoperire şi că noile metode de "luptă" nu vor funcţiona pentru orice tip de virus.
Bolile provocate de diverse tipuri de virus rămân cei mai mari ucigaşi ai omenirii, fiind responsabile de un număr dublu de decese faţă de cele cauzate de cancer, arată BBC.