Descoperire arheologică inestimabilă la Iași

Descoperire arheologică inestimabilă la Iași

Unul dintre cei mai cunoscuți arheologi din Iasi, alături de elevul sau, se află în fața unei descoperiri de o valoare inestimabilă pentru trecutul medieval al Moldovei. Ei cred că au dat de mormântul tatălui cronicarului Grigore Ureche

Arheologul Costică Asăvoaie, de 56 de de ani, angajat al Complexului Muzeal National „Moldova”, alături de elevul său Cosmin Nita, și el angajat al Complexului Muzeal National „Moldova”, respectiv Muzeul de Istorie al Moldovei, a făcut, săptămâna trecută, o descoperire arheologică care, din datele preliminare, ar putea fi una epocală. Astfel, pe 28 mai 2019, sub supravegherea celor doi, a fost deschisă o prima criptă legată de la Schitul Nifon. La acest moment, multe dintre indicii și informațiile istorice conduc spre ipoteza ca aici ar putea fi înhumat tocmai Nestor Ureche, tatăl marelui cronicar Grigore Ureche, informează colgii de la bzi.ro. De precizat că, momentul a avut loc în timpul lucrărilor de pe șantierul de la Schitul Nifon Vechi, ce ține de biserica Mănăstirii Secu - județul Neamt și unde, de aproape un deceniu, arheologul ieșean Costică Asăvoaie este coordonatorul cercetărilor.

Legenda de la Schitul lui Nifon

Conform unei legende, Schitul Nifon ar fi fost întemeiat de un calugar cu numele Nifon, venit de la Muntele Athos, la putin timp dupa fondarea Manastirii Secu, fiind sfintit de mitropolitul Anastasie Crimca. „În pomelnicul Manastirii Secu, din prima jumatate a secolului XIX, în lista staretilor este pomenit Nifon, care este pozitionat dupa Zosima, Dositei si Nichifor. Si în pomelnicul din 1826, ordinea staretior este aceeasi, deci, se pare ca acel Nifon pomenit în legeda corespunde cu perioada în care Anastasie Crimca a fost mitropolitul Moldovei (1608-1629), de unde putem presupune ca schitul exista la acea vreme. La sfârsiul secolului XVII, mai exact în 1691, în contextul incursiunilor poloneze în Tara Moldovei, Manastirea Secu a fost ocupata de soldati polonezi. De asemenea, Schitul Nifon mai este amintit si într-o însemnare de pe o icoana, anume «Sfintii 40 de mucenici», cu urmatorul continut «Aceasta sfânta icoana iaste a mea prin egumenul Schitului Nifon ot Secu si am dat sfântului Neculai ce iaste zidit în sfânta manastire Secul si cine o va înstraina sa fie blestemat de Dumnezeu»”, se precizează în documente.

Ne puteți urmări și pe Google News