Evenimentul Zilei > Actualitate > DESCOPERIERE incredibilă: MAIMUȚELE pot VORBI
DESCOPERIERE incredibilă: MAIMUȚELE pot VORBI

DESCOPERIERE incredibilă: MAIMUȚELE pot VORBI

Verii noștrii maimuțele au surprins și impresionat în ultimii ani oamenii de știință printr-o serie de calități, cum ar fi aptitudinea de a utiliza instrumete sau abilitatea cimpanzeilor de a comunica printr-un limbaj complex al semnelor.

Rămâne însă un mister pentru care oamenii de știință nu au găsit  încă un răspuns, de ce dintre toate primatele, doar oamenii pot comunica verbal?

Un studiu recent asupra creierului diferitelor specii de primate a relevat faptul că, primatele care au un repertoriu vocal complex sunt capabile de a-și controla aparatul vocal. Aceasta înseamnă că oamenii au dezvoltat comunicarea verbală odată cu controlul creierului asupra aparatului vocal, și nu datorită faptului că omul este mai inteligent decât celelalte primate.

Oamenii au aceiași anatomie vocală ca și celelalte primate, limbă și larige, organele care ‘transformă’ aerul în sunet. Tocmai de aceea rămâne încă un mister de ce doar oamenii pot vorbi.

Dr. Jacob Dunn de la Anglia Ruskin University din Cambridge, spune: ’Faptul că dintre toate primatele, doar omul poate vorbi se datorează unor diferențe la nivelul creierului.’, relatează BBC.

În urma unui studiu asupra creierului a 34 de specii diferite de primate, s-a ajuns la concluzia că, la maimuțele care au un repertoriu vocal complex, zona din creier de asociere corticală, este mult mai dezvoltată.