Descindere ca în filme! Forţele speciale l-au arestat pe Vissarion, „Fiul lui Dumnezeu”. VIDEO

De 30 de ani, ex agentul de poliţie rutieră sovietic, Serghei Torop, conduce în Siberia o comunitate care numără mii de adepţi şi e cunoscută sub numele de Biserica Ultimului Testament.

Oameni înarmaţi până în dinţi cu Kalşnikoave, dar şi elicoptere militare au desfăşurat o puternică operaţiune într-un loc izolat de lume al Siberiei. Obiectivul însă nu era destructurarea unei bande criminale superdotată cu armamente de ultimă generaţie, ci de a aresta pe şeful unui grup religios autointitulat „Fiul lui Dumnezeu” şi care spune că ele este reîncarnarea lui Iisus.
Serghei Torop, deci, conduce o comunitate care numără deja mii de  adepţi, cuoscută drept Biserica  Ultimului Testament. Torop s-a botezat drept Vissarion, are 59 de ani, o barbă lungă şi păr lung, grizonat, care aminteşte de reprezentarea canonică a lui Hristos în arta sacră.
Comitetul de Ivestigaţii rus îl acuză de a fi creat o organizaţie religioasă ilegală: o sectă care storcea bani de la adepţi şi abuza de ei psihic. Anchetatorii susţin că liderii grupului „au folosit banii” membrilor comunităţii şi au facut uz de „violenţă psihologică” provocând „daune grave” asupra sănătăţii adepţilor. Deocamdată, însă, nu e posibilă stabilirea dacă învinuirile aduse „Iisusului siberian” sunt fondate sau nu, fiindcă în trecut Kremlinul n-a respectat totdeauna libertatea religioasă garantată de  Constituţie.
Agenţia de presă statală rusă, Ria Novosti, a publicat un video în care Serghei Torop este coborât dintr-o dubă şi însoţit la un elicopter militar de oameni înarmaţi şi cu feţele acoperite de capişoane speciale din lână. În afara lui Torop au sfârşit în cătuşe şi doi dintre cei mai apropiaţi colaboratori ai săi: Vladimir Vedernikov şi Vadim Redkin, care pe vremea URSS-ului făcea pe bateristul într-o trupă.

Cei trei bărbaţi riscă până la 12 ani de închisoare

Fotografiile publicate de unele ziare îl arată e Torop înconjurat de o mică mulţime de adepţi care întind mâinile către el. Unii dintre ei stau în genunchi. Potrivit Radio Liberty, adepţii acestei biserici nu pot mânca carne, nu pot fuma şi nu pot consuma băuturi alcoolice. Apoi, le este interzis să folosească bani în interiorul comunităţii.

Grupul, tot potrivit radioului american, se inspiră din ortodoxia creştină, din budism şi are printre alte percepte respectul faţă de mediul ambiant. În acelaşi timp, potrivit The Guardian, comunitatea numără anii începând cu 1961, anul naşterii liderului său şi a înlocuit Crăciunul cu o sărbătoare asemănătoare care se serbează pe 14 ianuarie, adică ziua de naştere a fostului  agent de poliţie rutieră, numit acum Vissarion şi care spune că este Iisus.

„Nu sunt Dumnezeu”, a declarat Torop-Vissarion ziarului britanic în 2002. „E greşit a-l vedea pe Iisus ca pe Dumnezeu. Dar eu sunt cuvântul viu al Tatălui Nostru. Tot ceea ce Dumnezeu vrea, o spune prin intermediul meu”, scrie La Stampa.