Săptămânalul german Der Spiegel dedică un articol în ediţia sa electronică situaţiei politice din România, unde parlamentul a votat vineri pentru suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, subliniind că aceste acţiuni reprezintă "o înscenare umilitoare" care riscă să transforme România în "oaia neagră a Europei după modelul Ungariei".
Publicaţia îşi aşază articolul pe fundalul "labirintului corupţiei, intrigii şi influenţei" din Bucureşti. "Europa priveşte cu atenţie din cauza preocupărilor legate de încălarea de către guvernul Ponta a principiilor statului de drept şi transformarea României într-o altă oaie neagră după modelul Ungariei", scriu jurnaliştii germani.
Der Spiegel trece apoi în revistă toate criticile sosite din partea UE, a Consiliului Europei şi a oficialilor occidentali de rang înalt, precum cancelarul german Angela Merkel, ministrul său de externe, GuidoWesterwelle, comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding.
În continuare, publicaţia aminteşte principalele comentarii legate de situaţia politică din România apărute în pricipalele ziare germane.
- Handelsblatt: "premierul Victor Ponta pregăteşte o lovitură de stat (...) România a avut mult timp o problemă de credibilitate, în special din cauza corupţiei (...) şi din acest motiv ţara nu a întrat încă în Spaţiul Schengen. Pur şi simplu ţara nu este de încredere. Protestele verbale de la Bruxelles şi Berlin nu sunt de ajuns".
- Suddeutsche Zeitung: "este bine şi corect că UE trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia din România. Păcat că nu au făcut-o mai devreme şi la fel de puternic precum în cazul premierului ungar Viktor OrbanŢ.
- Financial Times Deutschland: "UE trebuie să ia o poziţie clară: nu neapărat în lupta dintre cei doi (Ponta vs Băsescu, n.r.), ci în favoarea instituţiior democratice. În caz contrar, credibilitatea întregii uniuni va fi pusă în joc".
- Frankfurter Allgemeine Zeitung: "Suspendarea vineri a preşedintelui a reprezentat o încălcare flagrantă a Constituţiei (...) De cândguvernul Ponta a preluat puterea, principiul separaţiei puterilor în stat s-a diluat. Parlamentul şi-a asumat rolul de adopta, dar şi interpreta legi. Guvernul abuză de instrumentul ordonanţei de urgenţă. Iar politicienii opoziţiei se află sub presiune foarte puternică".