Cursa republicană pentru obţinerea învestiturii pentru Casa Albă este dominată de ignoranţă şi scandaluri, ceea ce îl face pe fostul preşedinte George W. Bush să treacă drept Einstein în comparaţie cu actualii candidaţi care nu fac altceva decât să păteze reputaţia ţării, scrie publicaţia germană Der Spiegel.
Africa este o ţară, talibanii sunt la putere în Libia, toţi musulmanii sunt terorişti, majoritatea imigranţilor sunt infractori, manifestanţii anticapitalism sunt murdari în timp ce femeile hărţuite sexual nu ar trebui să facă atâta caz pe acest subiect - acestea sunt doar câteva din replicile celor opt candidaţi republicani din dezbaterile organizate până în prezent.
"De când a pierdut Partidul Republican contactul cu realitatea?" se întreabă retoric David Frum, fostul autor al discursurilor rostite de George W. Bush, în timp ce Kenneth Duberstein, fostul şef de cabinet al republicanului Ronald Reagan, descrie actuala cursă ca pe un "reality show". Peggy Noonan, fost editorialist la Wall Street Journal şi confidentă a lui Reagan, o descrie drept "un spectacol al ciudaţilor".
De exemplu, Herman Cain, omul de afaceri de culoare, acuzat de hărţuire sexuală, a oferit o explicaţie uluitoare în timpul unei astfel de dezbateri: am avut parte de multe femei la viaţa mea dar niciuna nu s-a plâns până acum. Şi asta nu e totul: situaţia din Libia îl năuceşte în timp ce îi este greu să creadă că statul chinez este o putere nucleară.
Newt Gingrich, un dinozaur politic, absolvent al facultăţii de istorie, leagă mai uşor frazele decât rivalii săi. Însă atunci când vorbeşte însă despre "sanctitatea căsătoriei" în faţa electoratului republican, mulţi îi aduc aminte că a divorţat de două ori până acum. Mai mult decât atât, şi-a părăsit prima soţie când aceasta suferea de cancer iar pe a doua a înşelat-o pe când Gingrich făcea eforturi politice să îl demită pe Bill Clinton pe fondul scandalului Monica Lewinski.
În 1997, Gingrich a devenit şi primul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor din istoria SUA înlăturat din funcţie din raţiuni etice, în contextul unui scandal legat de deturnarea unor fonduri.
Rick Perry este cel care minte şi face gafe în dezbaterile televizate, aminteşte Der Spiegel, pe lângă discursul său sacadat de parcă ar fi beat. Insistă că în timpul mandatului său de guvernator al statului Texas a creat un milion de locuri de muncă, când în realitate sunt aproximativ 100.000.
În ceea ce îl priveşte pe Mitt Romney, care ar avea cele mai mari şanse să îl confrunte pe Barack Obama în noiembrie 2012, analiştii amintesc americanilor de rând, în actualul context economic fragil, că Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, a fost cândva şi un om de afaceri care a desfiinţat atâtea locuri de muncă încât sunt greu de contabilizat acum. Planul său de relansare a economiei americane este considerat de revista Forbes drept unul "periculos".
Michelle Bachman, Ron Paul şi John Huntsman, fostul ambasador la Beijing, nu mai contează în cursa pentru Casa Albă, devenind "toleraţii" din grupul celor opt candidaţi, mai subliniază Der Spiegel.