Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi: Ar trebui să avem o dezbatere despre instituţia Primei Doamne. E societatea romanesca pregatita pentru o Primă Doamnă pe model american?
- Andreea Udrea, consultant politic
- 8 martie 2015, 13:34
Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a declarat, in contextul zilei de 8 martie, ca a venit momentul să luăm în calcul lansarea unei dezbateri despre instituţia Primei Doamne după model american.
“Constatam consacrarea in spatiul public a unui tip de constructie a feminitatii – in care filantropia, caritatea si etica grijii sunt in mod traditional asociate acesteia – dar in care o viziune parteneriala asupra institutiilor devine esentiala. Asta mă face să mă întreb dacă nu ar trebui sa luam in calcul o semi-oficializare a institutiei “Primei Doamne”, asa cum se intampla in Statele Unite. Asta nu inseamna, fireste, ca “Prima Doamna” joaca un rol institutional efectiv in stat, ca este beneficiara unor privilegii, ci doar ca – in cazul in care doreste să se implice – patroneaza evenimente umanitare, culturale, educationale, beneficiind in acest sens, dupa modelul Casei Albe, de un “birou al Primei Doamne” la Cotroceni si de un program public”, a punctat Raeţchi.
Deputatul PNL a adăugat că Prima Doamnă ar avea capacitatea si instrumentele adecvate pentru a se implica stabil în cauze umanitare, culturale, civice – şi de a atrage atenţia asupra necesităţii soluţionării lor:
“Este o provocare la adresa societăţii şi cred că putem – la 25 de ani de la Revoluţie – să observăm şi să măsuram sociologic dacă România e pregătită pentru un astfel de simbol. Nu putem ramane blocati timp de 2-3 generatii in “sindromul Elena Ceausescu”. În opinia mea – şi fără a personaliza – implicarea soţiei preşedintelui în viaţa civică va creşte în următorii ani; va exista oricum, aşadar, o instituţie de facto a Primei Doamne. Şi ar fi mai bine să dăm acestei cvasi-instituţii posibilitatea de a face lucrurile într-un mod profesionist şi aşezat. Pe fondul atenţiei de care se bucură soţia şefului de stat - oricare ar fi el - Prima Doamnă poate atrage atenţia asupra unor cauze particulare, în beneficiul cetăţenilor români. Sunt de notorietate de campaniile umanitare în care sunt implicate soţiile preşedinţilor americani de zeci de ani: lupta împotriva cancerului la sân, împotriva drogurilor, impotriva carentelor de educatie alimentara s.a. O eventuală includere a Primei Doamne în astfel de campanii atrage automat atenţia opiniei publice şi factorilor decidenţi şi generează un nivel mai mare de implicare”,a mai spus deputatul PNL.