Deputatul Cătălin Rădulescu – „Mitralieră” a fost pus sub urmărire penală într-o anchetă care vizează modul în care a obținut titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”.
În acest dosar penal, DNA a dispus începerea urmăririi penale faţă de Cătălin Rădulescu pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi fals în declaraţii în formă continuată. Împotriva sa procurorii au formulat acuzații conform cărora deputatul ar fi primit acest titlu, de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989”, deşi nu îndeplinea condiţiile legale, în baza unor declarații care nu corespundeau cu realitatea.
Urmare a acestor demersuri, lui Cătălin Rădulescu i-a fost acordat, prin decret prezidenţial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecinţa obţinerii în mod necuvenit de către acesta a unei indemnizaţii de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 1 ianuarie 2015, în total 143.420 lei.
Fost secretar de stat pus sub acuzare
Cercetările procurorilor îi mai vizează pe Adrian Sanda, la data respectivă secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist (SSPR) şi preşedinte al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant, precum şi Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi, membri ai comisiei. Aceștia sunt cercetați pentru abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite.
Potrivit unui comunicat al DNA, Adrian Sanda, Corina Denisa Tănase şi Cristina Valentina Cechi ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din decembrie 1989 - Luptător cu Rol Determinant”, deputatului Cătălin Rădulescu, deşi acesta nu îndeplinea una dintre condiţiile prevăzute de lege. Astfel, conform procurorilor deputatul „Mitralieră” nu ar fi participat la revoluția din Decembrie 1989 într-o localitate în care ar fi avut loc confruntări cu forțele de represiune, în urma cărora s-ar fi înregistrat morți, răniri sau rețineri din rândul participanților până pe 22 decembrie 1989, ora 12,10 - ora fugii dictatorului Nicolae Ceauşescu.
Conform Legii nr. 341/2004, titlul de care a beneficiat deputatul Cătălin Rădulescu se acordă ca formă de recunoștință pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului - Lupeni, din august 1977.
Declarațiile care îl incriminează pe Mitralieră
Concret, după cum se arată în comunicat, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de Cătălin Rădulescu şi ar fi constatat că acesta îndeplinește condiţiile legale care i-ar fi permis să primească acest titlu, de Luptător cu Rol Determinant. Comisia a luat în considerare două declarații, din 2015 şi 2016, în care acesta ar fi arătat că a participat la acțiunile revoluționare din oraşele Timişoara şi Bucureşti în perioada 16 - 21 decembrie 1989. Procurorii au stabilit că aceste declarații nu sunt conforme cu realitatea.
„Declaraţiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la SSPR, din care ar rezulta că suspectul a desfăşurat activitate revoluţionară doar în oraşul Piteşti, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în oraşele Timişoara şi Bucureşti”, spun procurorii.