Deputații au pus dop Legii gazelor. S-a luat o pauză de tatonări

Deputații au pus dop Legii gazelor. S-a luat o pauză de tatonări

După ce Senatul a reușit într-un timp record să modifice și să voteze Legea offshore, deputații au oprit procesul legislativ la cererea lui Liviu Dragnea. Liderul PSD a cerut, vineri, imperativ, ca legea să treacă în viteză prin cele două Camere, iar azi să se dea votul final. Amendamentele făcute chiar de senatorii social-democrați, care dau satisfacție investitorilor și invalidează forma anterioară, votată în iulie în Camera Deputaților, i-a lăsat buimaci pe deputați deoarece nimeni din Comisia de Industrii nu a înțeles ce are de făcut.

Președintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaților, Iulian Iancu, a anunțat, fără să dea multe explicații, că dezbaterile pe Legea offshore se amână cu o săptămână. „Am vorbit puţin mai înainte cu domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi pentru că avantajul României, obţinut în cursul lunii iulie, în urma formei finale aprobate de Camera Deputaţilor pentru legea offshore trebuie menţinut, legea nu va fi supusă analizei comisiilor reunite astăzi urmând să cântărim foarte bine toate implicaţiile şi influenţele asupra bugetului de stat şi avantajele pe care trebuie să le conserve statul român”, a declarat, ieri, Iulian Iancu.

Legea a ajuns marți la Camera Deputaților în forma amendată de Senat, după ce președintele Klaus Iohannis a trimis-o la reexaminare. Senatorii Șerban Nicolae și Marin Gheorghe au făcut șapte amendamente și toate au fost votate. Tot șapte amendamente au făcut și senatorii PNL și USR, dar au fost respinse.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Senatori contra deputați

Președintele Comisiei pentru energie din Senat, Gheorghe Marin, a fost ales în această funcție în 17 septembrie. Amendamentul lui și al lui Șerban Nicolae se referă la impozitul pe care companiile concesionare îl plătesc statului și la nivelul redevențelor. Cheltuielile de exploatare vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vor datora statului iar companiile primesc garanții că taxarea pe profit a gazului nu va crește pe toata durata exploatării.

Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a explodat. A scris pe Facebook că nu va vota niciodată această lege. „NU contați pe votul meu pentru această porcărie! Oricum nu era în regulă că am acceptat să înghețăm redevențele, pragurile și regimul fiscal pe toată perioada derulării acordurilor petroliere offshore. Acum introduceți amendament prin care adăugați „inclusiv pe durata oricăror prelungiri subsecvente”?!? ... Pe bune!??

Sunt în dezacord total cu această modificare! Voi reveni cu detalii și referitor la celelalte modificări.”

 

Satisfacția colegilor de la ALDE

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu ar fi agreat forma legii votată de Senat în vară, iar acum, că s-a revenit la o formulă mai acceptabilă pentru investitori, se declară mai mulțumit. Potrivit unui specialist în domeniu, apropiat de liderul ALDE, deducerea cheltuielilor de investiție este un aspect important pentru investitori, chiar dacă nu se știe dacă aceștia vor mai apuca să plătească impozit. Concret, amorsarea investițiilor ar dura 3,4,5 ani. Este posibil ca volumul de gaze găsit să fie mare și atunci ar plăti un impozit mare, dar există și varianta să nu existe cantități de gaze cât au fost estimate. Potrivit sursei citate, ar fi fost incorect, față de investitori, să fie puși să plătească înainte pentru ceva nesigur. Această ipoteză contrazice declarațiile lui Liviu Dragnea care spunea că legea va fi exclusiv în interesul economiei românești.

 

Planul de investiții în infrastructură a fost respins

PNL, prin senatorul Florin Cîțu, a propus un amendament prin care care sumele obţinute din taxele încasate de la firmele concesionare ar fi fost folosite pentru investiţii în reţele de distribuţie a gazelor, în companiile din industria petrochimică şi energetică, precum şi construcţia de CET-uri. Potrivit experților liberali, consumul de gaze din România ar trebui să crească, dar asta nu se poate face fără a se crea o rețea de distribuție în special în mediul rural, pentru că acolo consumul este foarte mic. Amendamentul a fost respins.

 

Deputații ar putea da raport de respingere

Deputatul PNL Virgil Popescu (foto) crede că se pregătește un raport de respingere și că Legea va fi trimisă la promulgare în forma votată în vară de Camera Deputaților, formă pe care președintele Iohannis a întors-o la Senat.

„Cred că se gândesc o săptămână la o chichiță constituțională, ceea ce ar fi foarte grav. Noi am cerut Ministerului de Finanțe un raport despre impactul bugetar, să știm exact cât câștigă statul. Din calculele făcute de noi, din impozit și redevențe câștigul ajunge la 12 miliarde de euro la prețul de astăzi al gazelor. De la minister nu am primit niciun răspuns”, a declarat deputatul.