Aceasta e greşeala fatală din PLANUL USL de preluare a puterii: CCR nu putea fi amputată prin Ordonanţă de Urgenţă
- Carmen Vintil ă
- 5 iulie 2012, 16:28
USL a mai convocat o sesiune extraordinară la Camera Deputaţilor, special pentru a introduce în procedură parlamentară ordonanţa de urgenţă privind legea de funcţionare a Curţii Constituţionale, pentru ca aceasta să-şi producă efectele şi să nu poată fi atacată la Curte. Vasile Blaga a anunţat însă, că PDL va ataca în contencios administrativ această ordonanţă de urgenţă.
Şedinţa nu a durat mai mult de zece minute, timp în care preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a precizat că în plen sunt prezenţi 215 deputaţi şi a prezentat informarea cu privire la OUG referitoare la CCR.
Zgonea a mai anunţat că deputaţii jurişti trebuie să depună raportul până pe 31 iulie. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader a acuzat că nu este cvorum, precizând ,,că listele de prezenţă sunt albe" şi a solicitat apel nominal. Însă, preşedintele Camerei a susţinut că plenul este informat ,,cu sau fără cvorum", afirmând că listele de prezenţă au fost făcute pentru sesiunea extraordinară a Parlamentului dedicată prezentării cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Preşedintele PDL, Vasile Blaga a anunţat că partidul pe care îl conduce va ataca înc contencios administrativ ordonanţa de urgenţă a guvernului privind modificarea Legii CCR la Secţia de Contencios a Curţii de Apel. "Am decis să atacăm la Curtea de Apel Bucureşti, în contencios, ordonanţa de ieri a Guvernului care restrânge atribuţiile Curţii Constituţionale", a precizat Vasile Blaga, după şedinţa grupurilor parlamentare a PDL. Legea de funcţionare a Curţii Constituţionale a fost modificată prin Ordonanţă de Urgenţă. Astfel, CCR nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului.
Articolul 115, alin. 6, din Constituţie este explicit: "Ordonanţele de Urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului (...)".
Practic, restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale nu putea fi făcută decât prin lege votată în Parlament, şi nu prin Ordonanţă de Guvern. USL încearcă acum să şteargă urmele acestui abuz, supunând Ordonanţa aprobării Parlamentului. Dar OUG şi-a făcut deja efectele, neavând drept de aviz obligatoriu pe măsura suspendării preşedintelui României.
Acesta este punctul critic al măsurilor de forţă luate de USL pentru preluarea puterii. Restrângerea atribuţiilor CCR nu s-a făcut printr-o forţare a procedurilor, ci prin încălcarea articolului 115 din Constituţie.
CITEŞTE ŞI:
- PRIMELE VICTIME ALE LOVITURII DE STAT A USL: Vasile Blaga, Roberta Anastase şi Gheorghe Iancu, revocaţi din funcţii.
- Nomenklatura USL, indiferentă la realizările lui Ponta la Bruxelles
- SESIUNE EXTRAORDINARĂ. Vasile Blaga către Ponta: Ne-aţi spus că aţi fost la Bruxelles, nu că aţi încălcat Constituţia
- România, trezeşte-te! Mineriadă parlamentară în beneficiul USL