Grecia: Deputații au adoptat legea de aplicare a măsurilor de austeritate

Parlamentul de la Atena a votat azi legea de aplicare a planului de austeritate pe cinci ani, cerut de UE și de FMI. Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, și șeful Consiliului European, Harman Van Rompuy, consideră că legislativul elen a îndeplinit condițiile necesare deblocării tranșei de 12 miliarde de euro.

”A fost al doilea pas decisiv pe care Grecia trebuia să îl facă pentru a reveni pe o cale sustenabilă. A fost un act de responsabilitate națională”, se spune într-un comunicat semnat de cei doi lideri europeni și remis presei după votul de la Atena. După adoptarea, ieri, a unui plan de austeritate pentru perioada 2012-2015, imediat salutat de UE, deputaţii greci urmau să decidă în detaliu, azi după-amiază, modul de implementare a programului.

Votul de ieri a fost "un vot al responsabilităţii naţionale", au declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Astăzi, "atenţia Europei se va întoarce din nou spre Atena, întrucât parlamentarii sunt chemaţi să aprobe măsurile de implementare a programului. Un al doilea vot pozitiv va netezi calea deblocării următoarei tranşe a asistenţei financiare. De asemenea, el va permite să se lucreze la finalizarea rapidă a unui al doilea pachet de asistenţă financiară, care să permită ţării să avanseze şi să se recâştige speranţa poporului grec", se arată în declaraţia comună semnată ieri de Barroso şi Van Rompuy, citată de AFP, preluată de Agerpres.

Situaţia se anunţă în continuare tensionată la Atena, unde peste o sută de persoane au fost rănite ieri în înfruntări ce au avut loc între grupuri de tineri şi forţele de ordine. Ciocnirile au continuat sporadic şi în această dimineaţă între grupuri de tineri şi forţele de ordine. Germania, gata să contribuie la ajutorarea Greciei

După Franța, și Germania se declară dispusă să ajute Grecia. Principalele instituţii financiare germane s-au angajat să contribuie cu 3,2 miliarde de euro până în 2014 la un nou pachet de ajutor pentru Grecia, sub forma unei prelungiri ale creanţelor lor din această ţară. Anunțul a fost făcut astăzi de ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble.

Acordul încheiat între bănci şi Ministerul german de Finanţe, care se inspiră dintr-o propunere franceză, prevede ca băncile private să contribuie cu suma totală de două miliarde de euro, restul fondurilor urmând să fie asigurat de societăţile financiare care gestionează activele toxice moştenite din perioada crizei financiare, transmite Agerpres.

Suma datorată până în 2014 va fi reoferită, a declarat Schaeuble, după o întâlnire cu şefii instituţiilor financiare germane.

La începutul acestei săptămâni preşedintele Nicolas Sarkozy afirma că băncile franceze sunt gata să contribuie la planul de ajutor pentru Grecia, acceptând o amânare a creanţelor. Băncile franceze, cu circa 15 miliarde de euro, şi cele germane, cu 16 miliarde de euro, se numără printre cei mai importanţi creditori ai Greciei. CITIŢI:

  • Final de act în tragedia greacă. Urmează scena austerităţii
  • GRECIA S-A SALVAT DE LA FALIMENT. Măsurile de austeritate AU FOST VOTATE
  • VEZI FOTOREPORTAJ CU PROTESTELE DIN GRECIA