Deputații elimină obligativitatea plății salariului pe card, dar îi obligă pe micii comercianți să dețină POS

Deputații elimină obligativitatea plății salariului pe card, dar îi obligă pe micii comercianți să dețină POS Sursa: arhiva EVZ

Salariile vor putea fi plătite, angajaților, ca și până acum, în numerar, în funcție de decizia fiecărui angajator în parte. Parlamentul a eliminat obligativitatea ca salariații să fie remunerați doar pe card, șa cum prevedea un proiect de act normativ. În schimb, actul normativ îi obligă pe comercianți să accepte cel puțin o modalitate de plată fără numerar.

Angajatorii vor putea să plătească, în continuare, salariile lucrătorilor în numerar, conform unei decizii a parlamentarilor. Inițial, un proiect de lege, impunea ca toate salariile să fie achitate, de la intrarea în vigoare, printr-un cont bancar, pe card. Măsura a picat, însă, fiind modificată în comisiile de specialitate.

„Plata veniturilor de natură salarială, asimilate salariilor și a beneficiilor de asistență socială se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, prevedea inițial proiectul legislativ.

De menționat că, în forma nemodificată, angajatorilor nu li se spunea cum să plătească salariile, ci doar li se interzicea să le achite în numerar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, actul normativ stabilește că toți comercianții trebuie să se doteze cu echipamente pentru a accepta cel puțin o formă de plată care să nu implice numerar. Astfel, vor dispărea situațiile în care anumiți comercianți nu vor accepta decât plata cu bani cash.

În noua formă, actul normativ urmează să intre la votul decisiv, în Camera Deputaților, după care, în cazul în care va fi adoptat, va merge la promulgare.

O prevedere inutilă în proiectul de lege

În comisiile parlamentare, conținutul legii a fost modificat, iar noua formulare din actul normativ stabilește că plata salariului în cont bancar, pe card, este doar un drept, iar nu o obligație pentru angajatori.

„Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”, prevede actul normativ.

În această formă, însă, amendamentul propus nu-și mai are rostul, dat fiind că angajații primesc și acum plata pe card, prin virament în contul bancar.

Comercianții obligați să accepte plata fără numerar

Pe de altă parte, proiectul de act normativ ajuns în dezbatere la Camera Deputaților propune o altă măsură ce va avea consecințe asupra tuturor comercianților. Aceștia vor trebui să pună la dispoziția cumpărătorilor cel puțin un instrument de plată care să nu implice numerarul. Cu alte cuvinte, aceștia vor trebui să accepte plata cu cardul la POS sau plata online.

„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind Registrul Comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în Registrul Comerţului au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată, fără numerar, așa cum este acesta definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, scrie în proiect.

Legea îi are are în vedere atât societățile comerciale, cât și de persoanele fizice autorizate ori întreprinderile individuale/ familiale.

„De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, mai stabilește proiectul de act normativ.

În prezent, legea îi obligă pe comercianți să accepte plata cu cardul doar dacă au încasări în numerar, în cursul anului, de peste 50.000 de lei, după cum relatează avocatnet.ro.