Deputații din Spania au adoptat legea privind concediul menstrual. Proiectul de lege prevede măsuri și despre avort

Deputații din Spania au adoptat legea privind concediul menstrual. Proiectul de lege prevede măsuri și despre avort

Deputații din Spania au adoptat, joi, 15 decembrie, un proiect foarte important pentru femei. Ele vor putea beneficia de concediu menstrual. Legea are o prevedere care face referire la avortul din spitalele publice.

Proiectul de lege a fost adoptat de deputați cu 190 de voturi pentru și 154 împotrivă. Au fost și cinci abţineri. Legea urmează să fie dezbătută în Senat. Ministrul spaniol pentru egalitate de şanse, Irene Montero, a spus despre acest vot că reprezintă o „victorie feministă”. Membra partidului de stânga Podemos a mai adăugat că „recunoaştem sănătatea menstruală ca făcând parte din dreptul la sănătate şi combatem stigmatizarea şi tăcerea”.

În textul proiectului de lege nu s-a precizat și care este durata concediului menstrual de care vor putea beneficia femeile care suferă de menstruații dureroase. Spania va fi prima țară din Europa și una dintre puținele state din lume care au luat această decizie. Alte țări care oferă un astfel de concediu sunt Japonia, Indonezia sau Zambia. Unul dintre cele mai mari sindicate din Spania s-a arătat reticent față de această lege. Sindicatul UGT a spus că există o îngrijorare legată de faptul că unii angajatori pot alege să nu mai ofere locuri de muncă pentru femei pentru a evita absențele lor lunare.

Ce se întâmplă cu avortul din spitatalele publice

Concediul menstrual este una dintre cele mai importante măsuri ale unui proiect de lege care este, de fapt, mult mai amplu. Legea prevede și extinderea accesului la avort în spitalele publice din Spania. În aceste spitale sunt realizate mai puţin de 15% dintre întreruperile voluntare de sarcină. Acest lucru se întâmplă, de cele ami multe ori, din cauza refuzului medicului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul de lege ar urma să le permită minorelor de 16 şi 17 ani să facă avort fără să aibă acordul din partea părinților. Guvernul precedent a introdus obligația acordului părinților în 2015. Avortul a fost interzis în Spania în 1985, apoi legalizat în 2010. În ciuda acestui lucru, o femei care vrea să facă o întrerupere de sarcină se confruntă cu numeroase obstacole în Spania, o țară cu o puternică tradiţie catolică. Legea prevede și mai multe aspecte importante în privința educaţiei sexuale din şcoli. Este vorba de distribuirea gratuită de mijloace de contracepţie sau de produse de igienă menstruală în licee, informează Reuters.