Poliţia moldovenească a aplicat de Ziua Victoriei 180 de amenzi pentru purtarea panglicii negru-orange „Sfântul Gheorghe”. Printre cei sancţionaţi sunt 9 deputaţi şi 5 oficiali de demnitate publică din autonomia găgăuză.
Poliţia nu a oferit numele celor sancţionaţi. Printre cei care au purtat panglica bicoloră la Complexul memorial „Eternitate” au fost văzuţi deputaţii din Blocul Comuniştilor şi al Socialiştilor – Vladimir Voproni şi Alexandr Nesterovschi, precum şi fostul şef al statului, Igor Dodon. Cu panglica „Sfântul Gheorghe” în piept au fost văzuţi deputata din Partidul Şor, Reghina Apostolov, şi preşedintele raionului Orhei, Dinu Ţurcanu, cunoscut ca organizator al protestelor anti-guvernamentale din centrul Chişinăului.
Igor Dodon a declarat că este conştient că ar putea să fie amendat pentrz că poartă panglica negru-orange, dar va merge instanţă să-şi facă dreptate. Liderul socialist din Republica Moldoova a promis că juriştii formaţiunii vor oferi asistenţă juridică pentru persoanele amendate de poliţie că au purtat panglica „Sfântul Gheorghe”. „Eu știu că de unii s-au apropiat colaboratorii poliției pentru a le fi transmise unele protocoale și să-i invite. Noi, PSRM, am decis că de mâine deschidem linia fierbinte și juriștii noștri au pregătit toate documentele pentru ca nimeni să nu fie amendat”, a declarat Igor Dodon.
El a adăugat că „oricare încercare de a amenda pentru panglica Sf. Gheorghe în instanță va fi anulată, pentru că este decizia Curții Constituționale”.
De ce a fost interzisă panglica „Sfântul Gheorghe”
Amintim că, luna trecută, Curtea Constituţională a adoptat o decizie care prevede că interdicția și sancționarea utilizării acestor simboluri „sunt aplicabile doar pentru faptele comise în scopul justificării sau glorificării acțiunilor de agresiune militară a crimelor de război sau a crimelor împotriva umanității”, iar agenții statului trebuie să verifice contextul în care a fost utilizat un simbol sau altul și să constate scopul urmărit de utilizator.
Cu câteva zile înainte de Ziua Victoriei, şeful Inspectoratului General de Poliţie, Viorel Cernăuțeanu, a avertizat, cetăţenii Republicii Moldova despre prevederile și însemnele care pot fi utilizate la evenimentele din 9 mai. Potrivit şefului de la Poliţie, nu vor fi amendaţi doar veteranii de război care vor purta panglica bicoloră la ordine şi medalii. În rest, amenzile rămân cele valabile și anul trecut – 4500-9000 lei pentru persoanele fizice, 9-18 mii lei pentru persoanele cu funcţii de răspundere, și de la 18 mii la 30 mii lei, pentru persoanele juridice.
Guvernul de la Chişinău a anunţat miercuri, 10, mai, prin intermediul ofiţerului de presă, Daniel Vodă, că amenzile pentru purtarea panglicii vor fi aplicate, indiferent de funcţia deţinută de persoana care a sfidat legea.
„Este foarte clar că legea este egală pentru toți, indiferent despre cine vorbim, fie sunt oameni cu funcții publice sau cetățeni simpli. Ieri autoritățile au aplicat legea. Mesajul foarte clar și tranșat este că legea este egală pentru toți și va fi aplicată de oamenii legii. Asta înseamnă o democrație corectă”, a declarat Daniel Vodă.