Un deputat român a pupat calul lui Alexandru cel Mare într-o mică dictatură asiatică

Un deputat român a pupat calul lui Alexandru cel Mare într-o mică dictatură asiatică

Camera Deputaților a trimis patru parlamentari să asiste la manifestări militar-artistice într-una dintre cele mai represive țări de pe planetă. Scopul oficial al vizitei a fost „întărirea dialogului bilateral prin identificarea unor noi teme de interes comun” între România și Turkmenistan. Deputații s-au plimbat prin muzee, au văzut o cetate antică și unul dintre ei a pupat un cal de luptă.

O delegație a Camerei Deputaților, formată din Costel Lupașcu (PSD), Eugen Nicolicea (PSD), István-János Antal (UDMR) și Vlad Bontea (PSD), a făcut o vizită în perioada 25-29 octombrie în capitala Turkmenistanului, Ashgabat, cu ocazia manifestărilor dedicate Zilei Naționale a statului asiatic.

Fostă republică sovietică, Turkmenistanul este considerat ca fiind una dintre cele mai izolate ţări din lume, alături de Coreea de Nord sau Eritreea, unde dreptul la vot, libera exprimare sau libertatea religioasă sunt supuse unor „restricţii draconice”, potrivit CNN.

„Eu am o relație specială cu această țară, pentru că sunt de meserie crescător de cai și în Turkmenistan se găsește cea mai veche rasă de cai din lume. Pe acești cai au călărit Alexandru Macedon și Attila”, a declarat, pentru „Evenimentul zilei”, unul dintre deputații care au făcut deplasarea, István-János Antal.

Ne puteți urmări și pe Google News

El și-a postat pe contul de Facebook o poză în care pupă calul unui luptător local.

„După cum am aflat de la turkmen, un luptător turkmen iubește în aceeași măsură calul lui, sabia și femeile. Eu nu am sabie!”, a scris deputatul român.

Aleșii de la București au urmărit din tribuna oficială parada militară din centrul Ashgabatului, precum și un program de activități sportiv-artistice pe stadion, după care au fost plimbați de oficialii turkmeni prin Muzeul Covoarelor, Muzeul de Istorie, la o cetate din antichitate, prin magazine și la mausoleul fostului președinte.

„E un fel de dictatură, dar lor le pare bine

Deputatii romani care au facut vizita in Turkmenistan

„E o țară extraordinar de interesantă. E un fel de dictatură, dar lor le pare bine. Încercați să nu vă gândiți cu mintea unui european. Ei încă stau pe covoare persane și mănâncă de pe jos. E o altă lume. Sunt tablouri pe tot cu Președintele, părerea mea este că e un pic megaloman. Tot statul funcționează cu banii din gazele pe care le vând rușilor. Din ce-am înțeles în discuțiile cu deputații lor, cetățenii nu plătesc impozite”, ne-a mai povestit Antal.

Parlamentarii români au fost primiți de oficialii turkmeni, au apărut la televiziunea națională și potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaților, în cadrul discuțiilor oficiale parlamentarii români au „amintit importanța de a concretiza proiecte viabile de cooperare în domenii cum ar fi transporturile, economia, agricultura sau energia”.

Antal a mai spus EVZ că deja a „intermediat” discuțiile dintre două firme din Constanța și ambasadorul Turkmenistanului pentru a transforma portul Constanța în poarta de intrare a mărfurilor din Orient.

Statuie din aur care se învârte după Soare

Situat în centrul Asiei, Turkmenistanul este ocupat în proporție de 80% de deșert. Statul și-a proclamat independența în 1991 după destrămarea URSS. Primul președinte al țării, Saparmurat Niyazov, decedat în 2006, s-a autoproclamat lider pe viață și „îi plăcea puterea şi sunetul propriului nume atât de mult încât şi-a scris ziua de naştere în Coran, a schimbat zilele săptămânii şi lunile anului cu nume din familia sa și a construit chiar o statuie a sa, care se învârte după Soare”, potrivit CNN.

Actualul președinte, Gurbanguly Berdimuhamedov, suferă și el de un cult al personalităţii, în ţară existând la tot pasul portrete sau statui ale acestuia. După moartea fostului președinte, actualul lider a mutat statuia din aur a predecesorului său la periferia orașului și a comandat propria statuie acoperită cu aur, înfățișându-l călare, și amplasată pe o stâncă din marmură înaltă de 20 de metri.

Cartea Recordurilor

Capitala țării, Ashgabat, a intrat în 2013 în Cartea Recordurilor ca fiind oraşul cu cele mai multe construcţii din marmură albă: 543 de clădiri cu o suprafaţă totală de 4.514 milioane de metri pătraţi. Mai mult, chiar și unele borduri sunt din marmură, din ordinul președintelui. Cu toate acestea, deși centrul este dominat de clădirile înalte din marmură, periferia orașului, acolo unde locuiește majoritatea populației, este alcătuită din case de lut. Președintele a dat ordin ca după 11 noaptea toți locuitorii să doarmă, iar statul subvenţionează integral benzina, lumina, apa şi căldura pentru locuitori.

Forța Turkemenistanului stă în rezervele gigantice de gaze naturale pe care le deține țara: 8,7% din totalul rezervelor mondiale, de circa 200 de ori mai mari decât rezervele României. Cea mai mare parte din  gazele extrase merg către ruși.

Imaginii din vizita deputaților români în Turkmenistan: