Depresia vindecată de prietenii necuvântători

Depresia vindecată de prietenii necuvântători

Un nou studiu realizat de specialiștii americani de la Clinica Medical-psihiatrică din Porto relevă faptul că leacul pentru depresie este mai simplu decât ne așteptam. Mai exact, necuvântătoarele ar întruni toate calitățile pentru un medicament minune contra maladiei secolului.

Potrivit studiului, adoptarea unui prieten blănos ar putea fi salvarea celor care nu răspund la tratamente, cum ar fi terapia și antidepresivele. Mai mult, specialiștii afirmă că prezența zilnică a necuvântătoarelor în viața depresivilor ameliorează simptomele bolii în doar 12 săptămâni.

„Motivul acestor rezultate este faptul că animalele de companie reușesc să contracareze unul dintre principalele simptome ale depresiei - anhedonie. Anhedonia este incapacitatea de a experimenta plăcerea din lucrurile fundamentale, de la activități descoperite, de obicei, plăcute, de exemplu, exerciții, hobby-uri sau interacțiuni sociale”, explică cercetătorii americani pentru Dailymail. Specialiștii afirmă că toate animalele de companie sunt benefice în combaterea depresiei, prin faptul că oferă și cer afecțiune, însă câinii sunt cel mai bun tratament, aceștia forțându-și stăpânii să fie activi fizic și încurajându-i în situații sociale noi.

Cum a fost efectuată cercetarea

Cercetătorii de la Clinica Medical-psihiatrică din Porto au analizat 33 de persoane diagnosticate cu depresie care nu au răspuns anterior la tratament. Tentativele anterioare de tratament ale participanților au durat între nouă și 15 luni și au inclus sesiuni de terapie regulate și medicație. Înainte de studiu, niciunul dintre participanți nu a deținut animale de companie. 18 dintre aceștia au adoptat câte un câine adult, șapte au avut grijă de cățeluși, iar restul au ales pisicile.

În următoarele 12 săptămâni, participanții au continuat să participe la sesiunile de terapie, precum și să ia medicamentele, conviețuind însă cu animalele de companie.

Simptomele depresive au fost evaluate pe tot parcursul studiului. Participanții au fost interogați periodic cu privire la starea lor de spirit, libidou, modul în care dorm și orice gânduri de sinucidere.

Toate schimbările prin care aceștia au trecut au fost comparate cu cele ale altor 33 de persoane, de asemenea diagnosticate cu depresie, dar care deși urmau același tratament nu aveau sau nu au adoptat un animal de companie.

Simptomele încep să dispară după 8 săptămâni

Rezultatele sugerează faptul că adoptarea unui animal de companie reduce semnificativ simptomele pacientilor depresivi după doar opt săptămâni. Iar după 12 săptămâni, starea pacienților se îmbunătățește semnificativ. Mai mult, specialiștii spun că efectele benefice ale patrupedelor asupra psihicului uman nu țin cont de gen sau de vârstă.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că, la nivel global, depresia afectează aproximativ 350 de milioane de persoane de toate vârstele.

Se estimează că, în România, una din zece persoane suferă de această condiție psihologică. Aceasta nu este o simplă stare de tristețe sau o lipsă de voință, este o boală care netratată are un impact major asupra vieții pacientului, dar și a celor din jurul lui.

 

Ne puteți urmări și pe Google News