Depresia, boala secolului. Explicațiile unui specialist în bioetică cu privire la efectele distructive ale dependenței de tehnologie. Video

Depresia, boala secolului. Explicațiile unui specialist în bioetică cu privire la efectele distructive ale dependenței de tehnologie. Video Sursa foto: Arhiva EVZ

Subiectul principal abordat în podcastul  „Esențial”, difuzat pe canalul de Youtube „Hai România”, a fost legat de  pericolul tehnologiei și cum sănătatea oamenilor este afectată de interacțiunea cu device-urile inteligente. Cei mai expuși la acest pericol sunt copiii, care dezvoltă dependență față de aceste noi tehnologii. Invitatul special al discuției a fost Virgiliu Gheorghe, biofizician și doctor în bioetică. Acesta a explicat cum, pe termen lung, folosirea tehnologiei poate produce efecte grave și ireversibile, de la autism digital la depresie acută.

Virgiliu Gheorghe studiază de mult timp impactul tehnologiei asupra creierului. Acesta a redactat numeroase cărți și organizează diferite conferințe pe această temă cu scopul de a trage un semnal de alarmă. Specialistul a explicat că dependența de tehnologie merge mână în mână cu stresul. Acest comportament manifestat pe termen lung poate duce la dezvoltarea depresiei.

Depresia, boala secolului

Impactul tehnologiei la nivelul oamenilor este extrem de puternic. Copiii sunt expuși mult prea devreme la ecrane, inteligență artificială și comportamente care le pot da dependență. Toată această lume a smartphone-urilor îi poate afecta ireversibil, de la probleme de vorbire și până la apariția autismului digital.

Astfel, în cadrul podcastului s-a discutat despre consecințele care vor apărea în urma acestor tendințe. Mai precis, este posibil ca în viitor să ne confruntăm cu o societate nefuncțională. O lume în care oamenii sunt demotivați, în care lipsa forței de muncă este acută și dependența sau depresia sunt subiecte principale de discuție. Invitatul a descris cum vă arăta viitoarea societate, dacă se continuă în acest ritm al destabilizării individului prin tehnologie încă de la vârste fragede.

„Cred că vor fi oameni demotivați, lipsă de forță de muncă inteligentă, oameni cu probleme de dependență majore, pentru că tehnologia doar te introduce în dependență. Dependențele se leagă ca un inel de una de alta. Adică în momentul în care ți-a crescut stresul, tu cauți altceva, cauți substanța, cauți băutura, cauți sexul. Dar până la urmă toate te desensibilizează și apare depresia, deznădejdea, crește rata sinuciderilor, eutanasierea. Depresia poate să-ți aducă o suferință psihică greu de dus” a explicat Virgiliu Gheorghe.

Aceste probleme au loc în întreaga lume ca urmare a tehnologiei. Totuși, măsuri clare nu sunt luate. Invitatul a precizat că o cauză ar fi faptul că statul nu are nevoie de oameni educați.

„Statul nu are nevoie de oameni foarte educați pentru că omul educat are pretenții, solicită, cere și el nu este dispus să ofere. Atunci, în mod normal, va fi cultivată cultura marginalilor. Dar și marginali încet-încet vor trebui eliminați pentru că este ca o centrifugă. Când ajungi prea în margine, ieși în afară. Societatea va vrea să se elibereze de ei pentru că sunt niște costuri. Totul este o afacere, etic sau nu, este un business. Cum a sta pe telefon mai mult, este profitabil pentru unii, tot așa a consuma medicamente este profitabil, dar până la un punct pentru că încarci prea mult societățile de asigurare” a explicat invitatul.

Efortul fizic și stresul biologic

Virgiliu Gheorghe realizează diferite conferințe în care le explică oamenilor mai multe despre impactul tehnologiei. Astfel, ia contact cu diferite cazuri și adulți sau minori afectați de era smartphone-urilor. Expertul a venit și cu câteva sfaturi care ar putea ajuta oamenii care se confruntă cu dependența de tehnologie. Potrivit acestuia, efortul fizic ajută foarte mult, iar exerciții care amplifică stresul biologic pot fi o soluție.

„Pot să le dau și sfaturi. De exemplu, efortul fizic ajută enorm, făcut constant, zilnic, să tragi de tine. În general, stresul biologic este genial. Noi nu putem ieși dintr-un stres psihologic, prin niște mijloace psihologice, este foarte greu. Îți trebuie un stres biologic în care organismul mobilizează niște capacități de luptă. Eu, de exemplu, dacă fac un duș rece, adică până la 14 grade, stresul biologic îmi dă semnale. Trebuie să faci ceva să supraviețuiești. Atunci modifică neuro-transmițători, hormonii și activează funcțiile metabolice ca să te salveze și acest lucru te ajută” a spus expertul.

De ce ar trebui să apelăm la aceste metode de a declanșa stresul biologic? Pentru că scade nivelul de stres psihologic, care este legat de dependență. „Te ajută pentru că oamenii nu mai au nici nutrienți. Totul este legat de stres. Toată dependența este corelată cu stresul. Toți oamenii care sunt dependenți de ceva sunt stresați și au stres cronic de ani de zile. Stresul acela blochează funcțiile metabolice, digestia, producția de sucuri biliare, pancreatice. În concluzie, stările psihice proaste, inclusiv dependență, depresia, pot fi tratate prin exerciții fizice intense” a explicat Virgiliu Gheorghe.

Fără romantism în epoca tehnologiei

Impactul tehnologiei este observabil și la nivelul interacțiunilor umane. Nu mai știm cum să ne comportăm în societate, și mai mult de atât, nu știm să comunicăm. Acest lucru este mai evidențiat în cazul generației actuale de tineri care au crescut cu telefonul în mână, cu televizorul sau cu jocurile pe calculator. La maturitate, există riscul ca aceștia să aibă probleme în relațiile lor romantice.

„Lucrurile au degenerat mult în sensul că s-a sexualizat foarte mult percepția, obiectificarea sexuală a trupului. Este prea multă sexualitate în mediile acestea și s-a erotizat perspectiva, dezbraci omului. Nu se mai crede în dragoste. Ei nu mai au aceste sentimente tot din cauza tehnologiilor. În primul rând, ține de interacțiunea personală. Dacă nu ai experiența relației personale, acest lucru nu se naște peste noapte, o dezvolți de-a lungul copilăriei, adolescenței. Este o experiență, știi cum să te comporți, știi cum să-ți asumi o relație, știi cine ești. Ei au probleme de identitate din cauza mediilor acestea, li se afectează identitate. Tu pe rețelele de socializare îți schimbi chipul în funcție de ceea ce percepi că i-ar plăcea altuia să fii. Joci niște roluri, asta spun studiile” a explicat expertul.

Ne puteți urmări și pe Google News