Depresia afectează capacitatea de a conduce

Depresia afectează capacitatea de a conduce

Antidepresivele afectează capacitatea de a conduce automobilul, se precizează într-un studiu dat publicităţii în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Americane de Psihologie şi preluat de bbc.co.uk.

Specialiştii de la Universitatea din North Dakota, autorii studiului, au folosit 60 de subiecţi care au efectuat simulări de conducere a unui vehicul şi cărora li s-au testat capacităţile de concentrare şi de reacţie.

Rezultatele cercetării nu au putut stabili dacă incapacitatea de a conduce a fost geneartă de afecţiunile psihice ale subiecţilor sau de la tratamentul cu antidepresive. Din această cauză, specialiştii au fost nevioţi să-i împartă pe participanţii la studiu în două grupuri.

Subiecţii aparţinând primului grup nu au urmat tratamente antidepresive, în timp ce membrilor  celui de-al doilea grup li s-au administrat doze mari din astfel de medicamente.

Simulările la care au fost supuşi voluntarii reprezentau situaţii tipice şofatului, precum reacţia la semafoare, la indicatoarele de oprire şi la cele din trafic.

Cercetătorii au descoperit o diferenţă semnificativă, în medie de 14 puncte, între cei care iau medicamente antidepresive şi cei care sunt sănătoşi.

"Sunt necesare, cu siguranţă, mai multe cercetări. Avem nevoie de un studiu mult mai aprofundat, însă pare să existe o legătură. Cred că oamenii depresivi, în special cei care iau medicamente antidepresive, ar trebui să fie conştienţi de acest lucru în cazul în care conduc sau fac altceva ce presupune concentrare şi reacţii rapide", a declarat coordonatorul studiului, doctorul Holly Dannewitz.

În Marea Britanie, şoferii sunt obligaţi să informeze Driver and Vehicle Licensing Agency în cazul în care suferă de o anumită boală ce le-ar putea afecta capacitatea de a conduce unui vehicul, iar printre aceste maladii se numără depresia.

Cu toate acestea, restricţiile privitoare la conducerea unei maşini se aplică mai degrabă la persoanele care au suferit de epilepsie sau accidente vasculare.

"Depresia poate afecta oamenii în diferite feluri, însă unul dintre cele mai întâlnite simptome îl constituie dificultăţile de concentrare. Este important să specificăm, însă, că fiecare persoană are perioade alternante de concentrare şi reacţie, iar existenţa unei stări de depresie nu înseamnă că suntem în pericol pe drumurile publice", a declarat Alison Kerry, de la fundaţia caritabilă Mind.

 

Ne puteți urmări și pe Google News