Prima ședință a comandamentului de iarnă s-a desfășurat vineri, 4 noiembrie. Reprezentanții ministerului Energiei susțin că românii nu vor avea probleme dacă temperaturile din lunile care urmează nu vor fi foarte scăzute.
Reprezentanții ministerului Energiei spun că țara noastră intră în iarnă cu un grad foarte mare de umplere a depozitelor de gaze, de peste 97%. Este vorba de 2,970 miliarde metri cubi. Procentul este suficient pentru ca România să se descurce în cazul unei ierni cu temperaturi obișnuite.
Este important de precizat că țara noastră nu se poate baza pe importuri în această iarnă. Livrările de gaze sunt incerte din cauza sistării lor de Gazprom către țările considerate „neprietenoase” cu Rusia. Așadar, România trebuie să se descurce cu propriile resurse pentru iarna care urmează.
În cazul în care importurile vor fi oprite în totalitate, țara noastră va întâmpina anumite probleme cu alimentarea cu gaze dacă în lunile care urmează va veni un val de ger prelungit. Cu toate acestea, dacă se va întâmpla acest lucru, există o lege care arată că statul poate întrerupe furnizarea gazului către unii consumatori industriali pentru a da prioritate populației, sistemelor de termoficare și instituțiilor publice.
Ce temperaturi vor fi în această iarnă
Directoarea executivă a Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ANM, Florinela Georgescu, a explicat cum va fi vremea în iarnă. Reprezentantul ANM nu exclude varianta unor episoade mai severe, cu ninsori abundente, temperaturi scăzute. „Pentru luna decembrie deja nu este ieşit din comun să apară temperaturi minime în cursul nopţii de sub minus -10 grade. Iar un ianuarie normal înseamnă cea mai rece lună din an care poate aduce şi evenimente severe, de genul viscolelor. Acestea nu sunt excluse din niciuna din lunile de iarnă”.
În ceea ce privește precipitațiile din următoarea perioadă, Georgescu a mai adăugat că luna noiembrie va fi una deficitară din acest punct de vedere. Așadar, nu sunt așteptate ploi abundente în următoarele săptămâni, notează RomâniaTV.