Dependenţa de tehnologie este reală! Motivele pentru care aţi putea să daţi telefonului mobil o pauză
- Bancila Irina
- 3 iunie 2019, 09:27
Dacă aţi fi spus cuiva acum 50 de ani că cea mai în continuă schimbare invenţie din viitorul apropiat ar fi telefoanele pe care le puteţi purta în buzunar, probabil că v-ar fi privit ca pe nişte nebuni. Dar asta este adevărat - telefoanele mobile dar şi reţelele de date care au crescut în acelaşi timp au modificat drastic felul în care trăim şi au provocat o dependenţă.
Dacă aţi fi spus cuiva acum 50 de ani că cea mai în continuă schimbare invenţie din viitorul apropiat ar fi telefoanele pe care le puteţi purta în buzunar, probabil că v-ar fi privit ca pe nişte nebuni. Dar asta este adevărat - telefoanele mobile dar şi reţelele de date care au crescut în acelaşi timp au modificat drastic felul în care trăim şi au provocat o dependenţă.
Vă amintiţi când în filmele de groază au apărut cei care tăiau liniile telefonice, lăsând victimele fără vreun mijloc de comunicare pentru a cere ajutor? Sau acel moment când nu ştiţi unde vă aflaţi pe drum şi nu aveţi hartă? Dar atunci când nu îţi amintesşti numele acelui actor care a jucat rolul robotului în acel spectacol? Datorită acestor mici computere portabile, aceste scenarii nu mai sunt o problemă.
Oamenii de ştiinţă au aflat că timpul petrecut pe telefoanele mobile dăunează vieţii noastre fizic, social, mental cât şi intelectual.
1. Smartphone-urile pot distruge ochii
Ochiul uman este un organ capabil de o varietate de sarcini. Din păcate, smartphone-ul reduce drastic intensitatea focalizării pe distanţe lungi. Lumina eliberată de aceste dispozitive sau lumina albastră, "poate fi utilizată pentru a trata disfuncțiile circadiane și de somn" , potrivit unui studiu din 2016. Este important să se ia în calcul producţia spectrală a surselor de lumină bayate pe LED-uri pentru a minimiza pericolul.
2. Smartphone-urile pot afecta somnul
Mulţi oameni au tendinţa de a-și pune telefoanele mobile înainte de culcare fix lângă pat. Utilizarea lor îndeaproape poate supăra ciclul natural de somn. Lumina albastră pe care o eliberează a fost concepută pentru a inhiba producerea de melatonină, hormonul care induce somnul.
3. Telefoanele inteligente afectează viaţa socială
Studiile arată că perceperea frecventă a dispozitivului poate afecta prietenia la fel de mult ca și ochii. Un studiu al Universității din Essex din 2012 a constatat că simpla prezență a unui dispozitiv mobil poate face ca oamenii să aibă o impresie negativă asupra noastră.
4. Este o sursă de bacterii
Aproape orice obiect cu care intrăm în contact în decursul unei zile este absolut înfundat de bacterii, dar telefoanele mobile poartă pericole suplimentare pentru că le aducem în imediata vecinătate cu urechile și gura noastră.
6. Telefoanele sunt dăunătoare pentru gât
"Text Neck" a început să crească din ce în ce mai mult în ultimii ani. Capul uman este greu, iar gâtul și coloana vertebrală sunt proiectate să țină pasul cu un anumit unghi. Când înclinăm capul în jos pentru a ne uita la telefonul nostru, crește presiunea pe care o punem asupra coloanei vertebrale cervicale cu până la 60 de kilograme, ceea ce s-a dovedit a crește durerile de spate și gât.
7. Sunt periculoase la volan Un studiu realizat de Institutul de Transporturi Virginia Tech arată că oamenii care folosesc telefoanele în spatele volanului își dublează șansele de a fi implicați într-un accident. Dintre cele 37.133 de decese din trafic din SUA în 2017, 14% au implicat un telefon mobil, potrivit Administrației Naționale de Siguranță a Traficului pe Autostradă. 8. Telefoanele vă pot distrage pe și stradă la fel de mult O creștere a deceselor pietonilor în 2016 s-a datorat parțial distragerilor cauzate de telefoanele inteligente, potrivit unui raport din martie 2017 de la Asociația pentru Siguranța Autostrăzilor din SUA. Autoritățile din străinătate se adresează deja problemei, de la "trotuarele de telefonie mobilă" din China până la semnalele de trafic în aer din Australia și Olanda. 9. Telefoanele inteligente pot provoca mai mult stres Un studiu de la Universitatea din Gothenburg din Suedia a încercat să măsoare efectele utilizării telefonului mobil asupra persoanelor în vârsta de 20 de ani, pe parcursul unui an. Constatările lor erau îngrijorătoare. Utilizarea ridicată a telefonului mobil a fost direct corelată cu creșterea rapoartelor de depresie la bărbați și femei. 10. Telefoanele modifică creierul (poate) Un studiu realizat de Institutul Naţional de Sănătate a cuprins 47 de persoane la scanerele PET si a observat activitatea creierului în timp ce un telefon celular a fost ţinut aproape de cap. Oamenii de ştiinţă au observat o creştere vizibilă de aproximativ 7%. 11. Provoacă halucinaţii Un profesor de la Universitatea Indiana-Universitatea Purdue a realizat un studiu privind "sindromul de vibrații de buzunar fantomă" -oamenii gândindu-se că telefonul lor mobil vibrează. În sondajul său, 89% dintre studenți au raportat că gândesc că telefonul lor vibrează chiar și atunci când nu era în buzunar. Dacă aflați că petreceţi prea mult timp pe telefonul mobil, există modalități de a vă împiedica utilizarea excesivă atât a smartphone-urilor, cât și a rețelelor sociale - și puteți face o schimbare chiar acum. Companiile de tehnologie cunosc, de asemenea, ceea ce fac produsele lor pentru clienții lor loiali, motiv pentru care atât de mulți dintre ei au lansat acum funcții pentru a ajuta la lupta împotriva dependenței de tehnologie. Atât dispozitivele iPhone cât și dispozitivele Android au mijloacele necesare pentru a vă reglementa utilizarea tehnologică. Chiar și Facebook și Instagram au caracteristici de monitorizare disponibile.
.