Depeche Mode, înapoi la anii ’80

Depeche Mode, înapoi la anii ’80

Pe cel mai recent album, „Sounds of the Universe”, lansat oficial ieri, trupa se întoarce la stilul care a consacrat-o acum aproape 30 de ani.

Industria Depeche Mode” s-a pus din nou în mişcare ieri, când cel de-al 12-lea album de studio al celebrei trupe a fost lansat oficial în majoritatea ţărilor, exceptând Statele Unite, unde se lansează astăzi.

„Sounds of the Universe”, un album-eveniment, cum l-a anunţat trioul britanic Martin Gore - Dave Gahan - Andy Fletcher, e prilejul unui turneu gigantic prin 28 de oraşe, „Tour of the Universe”, pe harta căruia e punctat şi Bucureştiul, pe 16 mai, în Parcul Izvor.

Noul material discografic, disponibil şi în magazinele din România în zilele următoare (prin Cat Music, licenţiat EMI), conţine 13 piese în care trupa a încercat câţiva paşi înapoi, „spre începuturi”. Primul single de pe album, „Wrong” - cu un clip semnat de Patrick Daughters - a ajuns la fani încă din februarie.

„Următorul album va fi ceva mai electronic decât precedentul. Vom continua să folosim sintetizatoare clasice, avem acum o mulţime de scule. Martin are o reală dependenţă de ideea de a cumpăra sintetizatoare vechi de pe e-bay, aşa că muzica de pe noul album va suna mai aproape de ceea ce făcea trupa la începuturi. Martin s-a simţit şi el destul de inspirat şi a scris mai multe cântece ca niciodată pentru acest album”, dezvăluia câte puţin Andy Fletcher, într-un interviu acordat pentru EVZ în octombrie 2008.

Impresionant din punct de vedere tehnic

Primele cronici dedicate albumului, în presa străină, nu-l includ însă printre revelaţiile anului. Nimic de statura unui „Personal Jesus” sau a unui „Enjoy the Silence”, spun specialiştii. Noile compoziţii ale lui Martin Gore şi Dave Gahan, venite la patru ani după „Playing the Angel”, n-ar fi decât „o continuare fadă a formei de altădată” sau o copie după „Violator” (fără alura gotică), după unii, ori o revenire în forţă a anilor ‘80 în muzică, după alţii.

Cei care vor asculta însă „Peace”, „Fragile Tension” sau „In Chains” vor avea parte cel puţin de o de monstraţie impecabilă tehnic. „Cel de-al 12-lea album de studio al celor de la Depeche Mode este impresionant din punct de vedere tehnic, dar, sincer, şi puţin cam monoton. Nu sunt momente în care veţi exclama «Uau, Depeche Mode şi-a pierdut minţile!». Şi nici momente în care veţi spune «Uau, Depeche Mode şi-a revenit!». Titlul de primă pagină ar fi: «Ultimul album Depeche Mode este o continuare fadă a formei de altădată»”, scrie „The Independent”. Încă „sci-fi”, după 29 de ani

Cele mai multe dintre melodii au fost înregistrate în studioul lui Martin Gore din Santa Barbara - California, combinându-se sunetele sintetizatoarelor analogice cu efectele instrumentelor electronice de ultimă generaţie. În „Spacewal ker”, de pildă, exponenţii synth-popului se apropie de soundul consacrat de Jean- Michel Jarre. „Sunt cântece despre bătălii interioare şi contemplare, tinzând spre un soi de spiritualism hippy”, notează „The Telegraph”, care găseşte remarcabil faptul că Depeche Mode „încă poate suna atât de sci-fi după aproape 30 de ani”.

Se aşteaptă ca „Sounds of the Universe”, dublat de grandiosul turneu, să înregistreze vânzări consistente. Până la albumul cu numărul 12, trupa înfiinţată în 1980 a vândut aproape 75 de milioane de discuri.

TURNEU Promovat în 22 de ţări

  • Concertul trupei Depeche Mode, organizat la Bucureşti de Emag!c, va avea loc pe 16 mai în Parcul Izvor, de la ora 20.00. Trupa revine în România la 3 ani după show-ul de pe Stadionul Naţional din Capitală, când 40.000 de fani şi-au văzut împlinit visul.
  • Turneul va debuta la Tel Aviv (Israel), pe 10 mai, şi va cuprinde 28 de oraşe din 22 de ţări, Bucureşti fiind prima capitală din Europa de Est în care Depeche Mode se va opri. Biletele la gazon A şi B s-au epuizat deja, iar în reţeaua magazinelor Diverta şi pe myticket.ro mai pot fi găsite în jur de 5.000 de tichete la Tribuna VIP şi Gazon C, la preţuri de 360, respectiv 100 de lei.
  • În deschiderea concertului vor cânta trupele Ladytron (electro new wave) şi Motor (industrial-techno- rock). (Loredana Toma)

Ne puteți urmări și pe Google News