Departamentul de Stat „nu a fost pregătit” pentru prăbușirea Afganistanului și pentru dominația talibanilor

Departamentul de Stat „nu a fost pregătit” pentru prăbușirea Afganistanului și pentru dominația talibanilorSursa foto: Arhiva EVZ

Eșecul diplomaților americani de a anticipa eventuala preluare a puterii de către talibani în Afganistan a jucat un rol-cheie în provocarea haosului mortal al retragerii SUA din Kabul în august 2021, a declarat miercuri inspectorul general interimar al Departamentului de Stat, Diana Shaw, în fața parlamentarilor.

„Departamentul pur și simplu nu a fost pe deplin pregătit pentru întreaga gamă de provocări întâlnite”, a declarat Shaw în fața Comisiei de supraveghere a Camerei Reprezentanților. „Și întrebarea critică, desigur, este de ce?”.

 

Pentru a găsi răspunsul, biroul de control a lansat o analiză independentă a ambasadei SUA din Kabul, ale cărei rezultate, potrivit lui Shaw, vor fi publicate în următoarele săptămâni.

Până în prezent, anchetele Congresului cu privire la marea evacuare s-au concentrat în mare parte pe eșecurile Pentagonului

Într-o avanpremieră a concluziilor, Shaw a declarat că strategia ambasadei de a atenua alarma diplomatică în legătură cu ceea ce s-ar putea întâmpla cu guvernul instalat de SUA odată ce trupele americane vor părăsi Afganistanul după două decenii a făcut ca oficialii să nu fie dispuși să facă planuri de urgență.

Raportul a constatat, de asemenea, că lipsa de planificare a contribuit la faptul că armata a lăsat în urmă zeci de mii de aliați ai SUA - în condițiile în care Departamentul de Stat încă se confruntă cu un număr masiv de cereri de viză din partea afganilor care i-au ajutat pe americani în timpul războiului care a durat zeci de ani, a declarat Shaw.

„Programul special de vize pentru imigranți afgani, pentru care Departamentul de Stat este principalul responsabil, are încă peste 152.000 de solicitanți SIV în Afganistan în curs de procesare începând cu luna trecută”, a spus ea.

„În timp ce evenimentele din august 2021 au trecut, ca profesioniști în domeniul supravegherii și ca legiuitori aflați astăzi aici, trebuie să ne confruntăm cu ramificațiile continue ale acestor evenimente.”

În doar 11 zile, talibanii au răsturnat guvernul democratic de care înalții oficiali americani au fost atât de încrezători că va prevala chiar și fără trupe americane pe teren.

Confruntându-se cu un nou guvern ostil, oficialii ambasadei au fost forțați să închidă operațiunile din țară, în timp ce se străduiau, în același timp, să proceseze cei peste 120.000 de americani și aliați ai SUA care au fost evacuați în aproximativ două săptămâni, a declarat Shaw.

„Am constatat, în cele din urmă, că ambasada nu era pe deplin pregătită să evacueze numărul de persoane pe care l-a evacuat”, a spus ea.

„Acest lucru s-a datorat în parte faptului că ambasada nu a avut criterii de eligibilitate clar definite pentru evacuare și a folosit date nesigure cu privire la numărul potențial de persoane evacuate.”

Deși numeroase analize federale ale retragerii au reproșat comunității de informații că nu a prezis că guvernul susținut de Occident va cădea înainte ca trupele americane să părăsească țara, Shaw a declarat că ambasada din Kabul ar fi trebuit totuși să planifice această posibilitate. 

În schimb, avanpostul a operat sub ipoteza că își va continua activitatea ca de obicei în Kabul după ce SUA își va încheia retragerea, lăsându-i pe diplomați nepregătiți să proceseze cu pricepere hoardele de aliați care cer azil, a spus Shaw.

„Ca urmare, comunicările cu personalul ambasadei au fost neclare în ceea ce privește momentul și amploarea unei potențiale evacuări, ceea ce a dus la confuzie și, în unele cazuri, la o pregătire inadecvată”, a spus ea.

„În plus, am constatat, în cele din urmă, că ambasada nu era pe deplin pregătită să evacueze numărul de persoane pe care l-a evacuat”

Fără această pregătire, diplomații au fost neputincioși în a ajuta persoanele evacuate pline de speranță care s-au adunat la Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul, copleșind personalul Departamentului de Stat și militar care se ocupa de misiunea de retragere.

În cele din urmă, situația a devenit atât de crudă încât numeroși afgani au căzut la pământ după ce au încercat să se agațe de lateralele avioanelor care plecau.

Alții s-au aruncat în sârma ghimpată, optând pentru o sinucidere îngrozitoare decât să riște să fie capturați, torturați și executați de talibani, potrivit nypost.com.

Ne puteți urmări și pe Google News