Bulevardele Capitalei, dar şi trotuarele, Parcul Colţei, Cişmigiul şi Parcul Unirii, Piaţa „George Enescu”, Piaţa Universităţii, Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, esplanada Teatrului Naţional, faţada Universităţii de Arhitectură şi chiar staţiile de metrou din Capitală vor fi invadate de artişti timp de patru zile, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă „B.FIT in the Street!”.
De joi, 28 mai, până duminică, 31 mai, sute de artişti din Franţa, Spania, Italia, Germania, Argentina şi România vor face artă pe catalige, agăţaţi de macarale sau cocoţaţi pe schele, la zeci de metri înălţime, vor dansa cu apă şi vor jongla cu foc, vor spune poveşti din spatele păpuşilor gigant sau a maşinăriilor alegorice, vor îmbina muzica live şi dansul cu elemente de acrobaţie şi efecte pirotehnice.
Mai ofertantă decât anul trecut, ediţia 2009 a „B.FIT in the Street!” – posibilă cu ajutorul a 2 milioane de lei noi - va da „mai multă culoare Bucureştiului”, graţie celor 18 companii de teatru invitate şi a celor peste 50 de reprezentaţii – spectacole fixe şi mobile. De la eveniment nu vor lipsi nici paradele din încheierea serilor de spectacole, care vor începe în jurul orei 21.00 şi se vor ţine pe trasee dinspre Piaţa Unirii şi Parcul Cişmigiu către Piaţa Constituţiei.
Responsabile cu buna dispoziţie a bucureştenilor mici şi mari vor fi trupele Malabar, Kitonb Project, Els Comediants, Voala, Antagon, Carros de Foc, Provisional Danza, Geants du Sud, Les Caramantran, La Tal, Cuartetto Maravilla, L'Excuse, Teatre NU, Les Cubitenistes, Les Enjoliveurs, Le Funambule, Teatrul Masca şi XtREme.
Salvador, marioneta învinsă de cabluri
Joi, în prima zi de festival, vă puteţi întâlni cu un personaj gigant în Parcul Unirii. Salvador, o marionetă înaltă de 11 metri, care împreună cu Real, calul său, la fel de gigant, vor susţine spectacole fixe în primele două zile ale festivalului: de la ora 10.00 la 20.00.
Se gândise Salvador să-i şi însoţească pe spectatori de la Unirii la Piaţa Constituţiei, în celelalte zile de festival, dar îl ţin în loc kilogramele de cabluri stradale, atârnate deasupra Bulevardului Unirii. Dacă ar fi ieşit pe traseu, marioneta Salvador şi-ar fi rupt gâtul în fire şi i-ar fi lăsat fără internet pe bucureştenii din zonă.
Şi la metrou, şi la mall
Cine va merge joi cu metroul s-ar putea să dea nas în nas cu două personaje costumate neobişnuit, puse pe trucuri comice şi scamatorii, în staţiile Piaţa Unirii (17.00-17.50) şi Piaţa Victoriei (18.30-19.20). Spectacolul Homocatodicus şi personajele sale cu capete înlocuite de televizoare, care atrag atenţia asupra impactului tehnologiei în viaţa omului, vor ajunge vineri şi la mall, la Plaza România (17.30-18.20) şi la Vitan (19.30-20.20).
Antagon Theatr este una dintre primele trupe care vor susţine spectacol de seară la festival. Joi, de la 21.30, actorii germani vor juca „Time Out” în Piaţa George Enescu” (în faţa Ateneului Român), un spectacol în care magia şi realitatea se întâlnesc pe catalige, iar poveştile despre timp se spun prin proiecţii, muzică live, efecte pirotehnice şi elemente de dans japonez.
Un spectacol la înălţime le va tăia răsuflarea spectatorilor adunaţi în Piaţa Universităţii, sâmbătă şi duminică, de la 12.00. Trupa Els Comediants va veni cu „Demonii”, un show cu flăcări şi artificii, în care personajele invadează oraşul la propriu, răspândind lumină şi muzică, transformând realitatea în poveste. Coloana sonoră a spectacolului îmbină ritmuri inspirate din folclorul antic, cu accente de flamenco şi bulerias. Actorii ar fi trebuit, iniţial, să facă spectacol şi în curtea Palatului Parlamentului. Din păcate, ieri organizatorii au primit aviz negativ din partea Camerei Deputaţilor, aşa că vor trebui să regândească un pic „scena”.
Tot sâmbătă, în Piaţa Constituţiei, de la 22.10, e programat spectacolul „Carillon - Zborul timpului”, marca Kitonb Project. Acesta este un proiect de teatru urban tridimensional, care se desfăşoară între cer şi pământ: un paralelipiped metalic de mari dimensiuni, străbătut de 600 de metri de fire elastice, va deveni un mecanism suprarealist, care ilustrează pe rând anotimpurile.
„Odiseea”, cu circ şi efecte speciale
Şi dacă artiştii trupei Provizional Danza vor dansa senzual sub tunuri cu apă, tot în faţa Ateneului, compania Voala va oferi un show de acrobaţie aeriană de neuitat la Piaţa Unirii. Spectacolul lor poate fi comparat cu sky-divingul sau cu baletul acvatic al înotului sincron, spun cei care i-au mai văzut pe artiştii argentiniei „la lucru”.
Malabar, compania care a mai bucurat artistic Capitala în cadrul primei „Nopţi Albe”, în anul 2007, revine cu parada şi spectacolul Odiseea Saltimbancilor. Sâmbătă, de la 21.00, pe traseul Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei. Artiştii din sudul Franţei propun un periplu epic în care se regăsesc personaje şi momente din „Odiseea” lui Homer, într-o viziune extravagantă a celebrei călătorii iniţiatice. Drumul lui Ulise e reinterpretat de un grup de artişti îndrăzneţi. Show-ul, structurat în două părţi, cuprinde o paradă explozivă şi un spectacol fix, cu momente de circ, muzică şi efecte speciale.
Festivalul se va încheia cu două parade: una care pleacă, la 19.30, din Parcul Cişmigiu – unde duminică se desfăşoară festivalul Cişmigiul Copiilor - şi alta care pleacă, la 20.30, din Piaţa Unirii, ambele urmând să se întâlnească în Piaţa Constituţiei, unde trupa Els Comediants va prezenta din nou „Demonii”.