A început demolarea unor monumente istorice

A început demolarea unor monumente istorice

În noaptea de marți spre miercuri, primăria orașului Baltimore, Maryland, a dispus demolarea a patru monumente care comemorau armata Confederată din Războiul Civil din Statele Unite. Așa cum era de așteptat, evenimentul a stârnit aprigi dezbateri, dar primarul Catherine Pugh a evitat astfel evenimente nedorite, așa cum s-a întâmplat săptămâna trecută în Charlottesville, Virginia.

Cele patru statui, ridicate între 1901 și 1948, au fost date jos de pe socluri și duse în locații necunoscute, pentru a fi ferite de vandali, urmând ca municipalitatea să decidă ce se va face cu ele, dacă vor fi expuse într-un cimitir al soldaților confederați sau într-un muzeu.

Până la a ajunge la motivul demolării, să vedem care sunt monumentele care au fost mărul discordiei. În primul rând, cea mai impunătoare era un ansamblu din două statui ecvestre, ale generalilor Robert E. Lee și Thomas Stonewall Jackson, comandanții armatei care a înfruntat Nordul între 1861 și 1865. A doua este a juristului Roger Taney, cel care a semnat, în 1857 decizia de menținere în sclavie a lui Dred Scot, Taney susținând că orice persoană descendentă a unuui african nu poate fi cetățean al SUA. Al treilea monument este dedicat femeile sudiste care și-au îngropat fii căzuți în luptă, Monumentul Femeii Confederate. În fine, ultimul monument, simbolizând un copil căzut în luptă, era dedicat soldaților și marinarilor confederați. Acest ultim monument a fost vandalizat sâmbăta trecută, militanții anti-rasism vopsindu-l în roșu.

În SUA disputa legată de monumentele confederate și a simbolurilor statelor sudiste a început în 2015, după ce un susținător al ”supremației albilor”, Dylann Roof, a intrat înarmat într-o biserică din Charleston și a omorât nouă persoane. De atunci mai multe simboluri confederate au fost îndepărtate din public, dar acum a început demolarea statuilor.

O comisie a primăriei din Baltimore a analizat situația monumentelor și a ajuns la concluzia că ele sunt ofensatoare la adresa minorităților și a recomandat scoaterea lor din spațiile publice.

Luni, consiliul local a votat demolarea și în noaptea următoare decizia a fost pusă în aplicare.

Disputa numită generic ”salubrizarea istoriei” a produs până acum efecte în cinematografie, există filme pe care niciun canal nu le mai difuzează, în literatură, multe opere având titlul schimbat sau părți eliminate, pentru că vorbeau de sclavi. După 2015, s-a ”atacat ultimul bastion”, cel al simbolurilor confederate, foarte venerate în Sud. În Maryland, stat care nu a intrat în istorica Secesiune, aplicarea deciziei nu a provocat violențe.

Vă reamintesc faptul că decizii privind unele monumente istorice au provocat discuții și în România, începând cu statuia lui Lenin din fața Casei Presei, trecând prin păstrarea sau nu în București a statuilor ”Eroului Sovietic” sau ”Memorialul 1907”. Cea mai cunoscută dispută a fost legată de Statuia Libertății din Arad, dedicată celor 13 generali executați după Revoluția de la 1848.

Sursă foto:  baltimoresun.com