Bătălia se intensifică în Congresul american. Un judecător a tranşat în favoarea democraţilor asupra finanţelor preşedintelui american. Conflictul dintre Donald Trump şi parlamentarii democraţi s-a acutizat ieri, Casa Albă ordonând bătrânului ei consilier juridic să nu răspundă la convocările Congresului.
Un republican iese din rânduri
Reprezentantul Statului Michigan, Justin Amash, a devenit primul ales conservator care a reclamat deschiderea unei proceduri de destituire (impeachment) împotriva lui Donald Trump. Suficient pentru a stimula pe aleşii democraţi care şi-au pus şeful, pe Nancy Pelosi, să lanseze procedura preliminară, ieri, în timpul unei reuniuni ''furtunoase'', potrivit Politico.
La rândul său, fostul consilier juridic al Casei Albe, bătrânul Don McGahn, a indicat că nu va depune mărturie în faţa Congresului, astăzi, iar un judecător a dat dreptate aleşilor care au reclamat informaţiile financiare despre Donald Trump.
Într-o serie de tweeturi, Justin Amash a estimat că ''puţini aleşi ai Congresului au citit raportul Mueller, care arată multe exemple de comportamente putând constitui calificativul de obstrucţionare a justiţiei''. El este deocamdată izolat.
Foarte critic la adresa lui Donald Trump, senatorul Mitt Romney, estimează că nu există probe suficiente. Ar trebui ca vreo 20 de senatori republicani să-l abandoneze pe preşedinte în cazul că la Camera reprezentanţilor se va vota pentru destituire.
Casa Albă opune rezistenţă
Conflictul dintre Donald Trump şi parlamentarii democraţi s-a acutizat ieri, Casa Albă ordonând bătrânului ei consilier juridic să nu răspundă la convocările Congresului. Don MvGahn a afirmat luni că nu va merge în faţa Congresului. McGahn afirmă că în toiul anchetei asupra Rusiei, preşedintele american i-a cerut ''capul'' procurorului special, dar a refuzat să se execute. Acest episod este unul din cele mai problematice pentru Trump privind o eventuală obstrucţionare a justiţiei.
Tot în logica aceasta, Casa Albă s-a opus unei alte anchete lansată în Cameră, care duce la finanţele lui Donald de dinaintea alegerii sale. Democraţii suspectează că mogulul imobiliar ar fi umflat valoarea proprietăţilor sale penru a obţine împrumuturi. Pentru a afla mai multe, Comisia de control a ordonat fostului contabil-şef al lui Donald Trump de a-i transmite o serie de documente finaciare.
Pentru a bloca acest ordin, Casa Albă a luat măsurile legale sesizând justiţia şi pledând că Congresul nu avea nevoie de aceste informaţii pentru a-şi asigura rolul de legiuitor. Un judecător federal de la Washington a respins luni aceste argumente şi a estimat că ''nu era sarcina tribunalului să judece dacă acţiunile Comisiei răspund unei comenzi şi unei motivări politice''.