Democrația aduce insomnii liderilor mondiali: Al doilea președinte demis | PULSUL PLANETI
- Iulian Chifu
- 5 decembrie 2016, 00:00
În statele democratice, nici președinții nu mai sunt liniștiți. Deși aleși pentru mandate de 4, 5, rareori 7 ani, președinții au intrat în vizorul mass mediei și al opiniei publice de fiecare dată când au săvârșit acte de corupție sau chiar și infracțiuni mai reduse ca impact.
Este cazul Dilmei Rouseff, președintele Braziliei, care a fost demisă de către Senat pentru că a manipulat bugetul și a făcut manevre nepermise de lege între conturi și capitol bugetare pentru a favoriza acțiunile sociale contra investițiilor și a ascunde deficitele, totul pentru a fi realeasă.
Mai nou, președintele Coreii de Sud, tot o doamnă, Park Geunhye, se confruntă cu un ultimatum al opoziției, al străzii, dar și al propriului partid pentru manipularea neglijentă a unor informații secrete. Deși și-a recunoscut greșeala de trei ori public și și-a cerut scuze, doamna Park s-a confruntat cu manifestări mamut de protest care au adus în stradă 2 milioane de persoane în weekend și care au forțat intrarea în Casa Albastră, sediul Președinției, confruntându-se cu forțele de ordine.
Pe fond, vorbim tot despre un scandal de corupției, ca și în cazul Dilmei Ruseff, care manipula conturile gigantului petrolier Petrobras pentru propriile sale interese, aceasta fiind rațiunea schimbului de fonduri între diferite conturi în bugetul Braziliei. Și de această data, este vorba despre confidenta președintei Park, Choi Soonsil, care a primit pe o tabletă abandonată a președintei documente secrete. Cum Choi nu are nici o poziție publică, lucrurile au mers către acuzații directe. Mai grav este că fundațiile confidentei președintei au acumulat milioane de dolari donații care sunt, se pare, de fapt, sume pretinse de președinta Park.
Choi a fost acuzată de abuz de putere, fraudă și coerciție împreună cu doi membri ai staffului Președintei Park care sunt și ei acuzați în acest caz. Președinta a fost acuzată, a fost solicitată de procurori să dea explicații, însă nu s-a prezentat, pretinzând că nu a avut timp, deși și-a anunțat colaborarea cu ancheta. Potrivit Constituției coreene, Președintele are imunitate la acuzații penale.
Ultimatumul opoziției susține că, dacă nu-și prezintă demisia, Președintele sud-coreean va fi demis vineri, în Parlamentul de 300 de locuri, acolo unde opoziția are 165 de mandate și are nevoie de 200 pentru a realiza impeachmentul. Deja colegii doamnei Park din partidul său, Saenuri, aflat la guvernare, i-au dat ultimatul să anunțe până miercuri la ora 18 locală data demisiei, în caz contrar vor vota eliberarea funcției vineri. Nu se mai pune problema că doamna Park va pleca din funcție, ci doar modalitatea în care o va face, prin demisie, evitând rușinea unei proceduri parlamentare care o destituie din funcție, sau după votul Parlamentului.
Chiar și Park a anunțat că-și va prezenta demisia dacă Adunarea Națională, Parlamentul unicameral al Coreii de Sud, i-o va cere. Chiar și membrii loialiști ai partidului său i-au cerut să își depună demisia până la 30 aprilie. Mandatul său se încheie în februarie 2018, însă partidul Saenuri nu dorește să încaseze costuri suplimentare la nivel electoral din cramponarea președintei de scaun.
Și duminica aceasta, protestatarii au fost în stradă, în frig și pe ninsoare, pentru a cere demisia președintei Park. “Îmi cer încă o dată scuze pentru cauzarea unei dezamăgiri și preocupări incomensurabile. Totul e greșeala mea, cauzată de neglijență,” a declarat președinta Park Geun-hye, fără a-și anunța însă o dată petru demisie. Protestele continuă în mai multe orașe din țară și în capitala Seul. Ele durează încă de la sfârșitul lui octombrie neîntrerupt. În țara cu 50 de milioane de locuitori, proteste care reunesc 2 milioane de oameni sunt considerate masive și arată pe deplin starea de spirit a populației. De altfel sondajele de opinie arată că gradul de încredere de care se mai bucură președinta Coreii de Sud a ajuns la un număr cu o singură cifră, iar prăbușirea nu s-a oprit, Doamna Park fiind deja cel mai impopular lider de la intrarea Coreii în democrație, în anii ’80.