Demiterea comandantului USS Theodore Roosevelt devine o afacere politică
- Tudor Borcea
- 4 aprilie 2020, 16:24
Aruncat peste bord de la comanda portavionului, care se află la ora actuală amarat pe insula Guam, după detectarea unui număr galopant de infecții cu SARS-CoV-2, căpitanul Brett Crozier era foarte apreciat de marinarii care au servit sub ordinele sale.
În momentul în care a părăsit nava, ofițerul a fost aclamat și aplaudat de echipaj, Crozier plecând în timp ce tot vasul scanda „Cap-tain Crozier! Cap-tain Crozier!”. Crozier i-a salutat pe marinari înainte de a se urca într-o mașină care-l aștepta la capătul pasarelei.
Însă această afacere. cu iz de temeri ca în Războiul Rece, nu face decât să înceapă și devine una politică.
Așa cum se știe, la 2 aprilie, secretarul (interimar) al US Navy, Thomas Modly, l-a sancționat pe căpitanul Crozier și a decis să-i ridice comanda, estimând că i-au lipsit „judecata și discernământul” în timp ce epidemia Covid-19 începea să se răspândească la bordul portavionului USS Theodore Roosevelt.
Într-o scrisoare care a scăpat în mass-media, Crozier a cerut autorizația să debarce echipajul portavionului pe insula Guam, estimând că îi este imposibil să aplice recomandările pentru îndiguirea răspândirii coronavirus (100 de marinari contaminați).
„Retragerea majorității echipajului unui portavion nuclear american aflat în misiune şi izolarea acestora timp de două săptămâni poate părea o măsură extraordinară. Dar este un risc necesar”, a spus el.
„Nu suntem în război. Marinarii nu trebuie să moară. Dacă nu acționăm acum, atunci nu vom putea avea grijă în mod corespunzător de bunul nostru cel mai de încredere - marinarii noștri”, a adăugat Crozier.
Sancțiunea împotriva lui Brett Crozier nu se referă la demersul acestuia ci la modalitatea prin care l-a comunicat. I se reproșează că nu a folosit canalele ierarhice tradiționale ci a trimis scrisoarea la 30 de destinatari, ceea ce a crescut riscul să apară în presă.
Ecoul acestui mesaj „a alarmat inutil familiile marinarilor noștri” și „a pus la îndoială capacitățile operaționale și siguranța navei, ceea ce i-ar fi putut încuraja pe adversarii noștri să profite” de această situație, a justificat Modly, al cărui decizie a fost luată de comun acord cu amiralul Michael Gilday, șeful de stat-major al US Navy.
„Cerem comandanților noștri să dea dovadă de judecată, de maturitate, de leadership în situaţii sub presiune, a spus Modly.
Cu toate acestea, a continuat el, căpitanul Crozier „a dovedit o judecată foarte slabă în timp de criză”.
La Pentagon, un alt motiv a fost avansat: lui Crozier i se reproșează că a acordat o permisie unei părți a echipajului, în timpul unei escale la Da Nang (Vietnam).
Ceea ce ar fi putut fi un element declanșator al epidemiei Covid-19 la bordul navei.
Cu toate acestea, cererea căpitanului Crozier a fost ascultastă pentru că trei sferturi din marinarii portavionului vor fi debarcați pe insula Guam, scrie Opex 360.
Iar cei depistați pozitiv vor fi plasați în carantină.
Sancționarea lui Brett Crozier nu a trecut neobservată în rândurile opiniei publice americane. Deja au fost organizate petiții în care se cere revenirea acestuia la comandă, una din acestea strângând peste 180.000 de semnături.
Iar politicienii, mai ales cei ai Partidului Democrat, au profitat de situație.
După ce membrii Comisiei forțelor armate din Camera Reprezentanților au condamnat decizia lui Thomas Modly într-o declarație comună, considerând-o „excesivă” și „descurajantă” pentru „comandanții de nave tentați să semnaleze probleme”, 17 senatori (toți democrați) au cerut o anchetă a inspecției generale a Pentagonului cu privire la epidemia Covid-19 la bordul lui USS Theodore Roosevelt, declarându-se „alarmați” de sancțiunea ”brutală” la adresa lui Crozier.
Iar liderul democrat, candidat la Casa Albă, Joe Biden, nu a scăpat ocazia să critice administrația Trump și decizia US Navy.
„Comandantul Crozier le-a fost credincios meseriei și datoriei, marinarilor și țării. Conducerea US Navy a trimis un mesaj rece și tipic despre modul de a le spune adevărul celor ce au puterea”, a declarat Biden.
„Administrația Trump estea cea care a dat dovadă de lipsă de judecată, nu un ofițer curajos care a încercat să-și protejeze echipajul”, a adăugat el.