Evenimentul Zilei > Social > Demisii la vârful Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană 2021
Demisii la vârful Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană 2021

Demisii la vârful Timișoara 2021 – Capitală Culturală Europeană 2021

Scandalurile nu se mai opresc la asociația care Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Doi reprezentanți din conducerea organizației au demisionat. Este vorba de actorul Ion Caramitru și de medicul Mihai Gafencu.

UPDATE. Și președintele Consiliului Director al Asociației Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2021, omul de afaceri Horațiu Rada a demisionat din această funcție, marți după-amiază. El a ocupat această funcție de la finalul anului 2018. „Sunt un om cu principii. Nu voi accepta niciodată jumătăți de măsură.

Întotdeauna voi miza pe legalitate, transparență și corectitudine. Nu vreau lupte cu nimeni, nu pentru asta am intrat în acest proiect și mi-am dedicat aproape doi ani din viață. Eu sunt un om dinamic, activ, dornic să fac mai mult și mai bine în orice proiect mă implic. Însă nu pot face asta cu forța și de unul singur, ci doar în echipă, cu oameni care doresc același lucru.

Iar în acest moment nu mai este posibil. Îmi dau demisia cu fruntea sus, acum, aici. Nu este un pas înapoi, este un pas înainte. Îl fac asumat, decis și conștient. Mai am multe de făcut și de spus, dar nu în această asociație și nu pentru acest proiect. Vă mulțumesc și vă doresc mult succes! Iubesc Timișoara. Asta nu se va schimba niciodată”, a fost mesajul de despărțire transmis de Horațiu Rada.

Deși a anunțat că Primăria Timișoara se va retrage din Asociație, marți, primarul Nicolae Robu a spus  că acest lucru nu se va întâmpla. Totuși, municipalitatea va înființa o structură proprie. „La nivel de asociație, eu nu am inițiat niciun demers de retragere a primăriei. Am considerat că nu e oportun să facem lucrul acesta și trebuie să vedem cum se așază totul. Nu mă pripesc când e vorba de decizii importante”, a declarat primarul cu ocazia Adunării Generale a TM2021.

Articolul inițial

Problemele din organizație se agravează după ce primăria Timișoara a început demersurilede a prelua controlul proiectului prin mutarea la primărie a finanțărilor pentru proiectele culturale. Astfel, din Consiliul director al asociației și-au dat demisia actorul Ion Caramitru, care a fost ales în calitate de personalitate publică din domeniul culturii, cu profil internațional, și doctorul Mihai Gafencu, reprezentantul scenei culturale independente si al sectorului industriilor culturale și creative.

Ion Caramitru a demisionat încă din 20 iunie, dar decizia sa a fost ținută secret. săptămâni întregi de primarul Nicolae Robu, cel care a fost anunțat de decizie. „Mi-e foarte greu să pricep, pentru a fi corect și echidistant, tot ce agită administrativ, regulamentar și legal pe cei care sunt răspunzători cu viața acetei Asociații și care sunt locuitori ai Timișoarei, zi de zi în perimetrul ei”, a scris Ion Caramitru care l-a asigurat pr primarul Timișoarei de întreaga sa susținere în continuare.

Doctorul Mihai Gafencu și-a anunțat, aseară, demisia, chiar înainte de ședința de astăzi a adunării generale a asociației. „Am reușit să aduc la masă pe cei ce s-au îndepărtat de conducerea din anii 2018-2019, cu multă presă negativă, moment ce era unul bun pentru reconstrucția legăturii fracturate dintre lumea artistică și executivul acestei structuri. Nu am mers mai departe din motive ce țin de ambele tabere.


Molima face ravagii prin lume! Se închid state întregi

Florin Cîţu, atac la opoziţie: „Socialiştii de la PSD deţin recordul ruşinii”


(…)Noi trebuie să dorim ca acest oraș să aibă o singură tabără – cea a succesului proiectului depus de un grup larg și care, actualmente, a fost asumat de doar 2 persoane dintre cele ce au participat la scrierea lui. Scandalurile din presă, necolegialitatea unor păreri, atacurile nedrepte, părtinirea, ce nu au loc in munca unui ONG ce are astfel de nume dar și un buget considerabil, m-au făcut să mă simt străin de felul în care merg lucrurile, în mod repetat.

Actual, după ce documente clare depuse de cenzori și de auditori externi de marcă nu au adus schimbarea în esența administrării banilor, regularizarea nefirescului prezent ca decizie într-o singură semnătură, dar mai ales neanalizarea unor răspunderi privind această stare de fapt, mă fac să-mi doresc să nu mai particip la acest tip de conducere, unde rostul meu nu mai este clar.

Felul în care se atribuie fonduri actorilor din lumea artistică, independenții cum sunt numiți, modul în care nu e clară partajarea banilor, precum și alte cereri nesatisfăcute ale concețățenilor pe care-i reprezint, mă fac să văd clar că rolul meu nu mai e în acest proiect al orașului meu. Curajoasa, dar aproape imposibila (juridic) dorință de anulare a structurii ce a câștigat titlul, este admirabilă, dar sortită, opiniez, unui eșec”,”, a notat acesta în documentul trimis celor din board-ul Timișoara 2021.

Amintim că, recent, Evz.ro a publicat în exclusivitate, situația problematică în care a ajun s asociația. În timp ce mai mulți angajați ai Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii au reclamat public neprimirea salariilor de mai multe luni, un audit intern, referitor la situația contabilă a anului precedent, a scos la iveală deconturi nejustificate  din partea conducerii.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: