Demisie neașteptată la Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova

Demisie neașteptată la Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova

Demisie la Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova. Alexandru Berlinschii a decis să renunțe la funcția de membru și a postat un mesaj pe contul de Facebook.

„Motivele demisiei sunt personale și legate de viața mea privată. A fost o onoare și o provocare să activez în calitate de funcționar electoral pentru o perioada de aproape 10 ani.

În timpul mandatului meu la CEC, am avut privilegiul de a contribui la promovarea integrității și transparenței în procesele electorale, lucrând alături de colegi profesioniști și dedicați serviciului public.

De ce a demisionat un membru al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova

Am învățat multe și am avut parte de experiențe valoroase, pentru care sunt recunoscător. Vreau să mulțumesc tuturor celor care m-au susținut și au colaborat cu mine în această perioadă. Fără sprijinul vostru, munca noastră nu ar fi fost posibilă. Calitatea unui proces electoral depinde de implicarea fiecăruia dintre noi”. Este mesajul transmis de Alexandru Berlinschii pe rețeaua de socializare.

Altfel, majoritatea parlamentară din Republica Moldova va face modificări la Codul Electoral, în urma deciziei recente a Curții Constituționale.

Comisia juridică, de numiri și imunități din Parlamentul de la Chișinău va analiza motivele invocate de Curtea Constituțională în legătură cu declararea neconstituționalității unui articol din Codul Electoral, care interzice unor persoane asociate partidelor politice scoase în afara legii să participe la alegeri.

Președinta comisiei, Veronica Roșca, a precizat că majoritatea parlamentară va interveni cu modificări, astfel încât legea să fie conformă prevederilor hotărârii Curții Constituționale.

„Chiar dacă au fost operate modificări s-a declarat neconstituțional din două puncte de vedere, de procedură. Ar fi trebuit să recunosc chiar dacă Regulamentul Parlamentului permite votarea în două lecturi în aceeași ședință. Unele state au la îndemână ordonanța de urgență sau delegarea legislativă.

Iată că noi o avem, dar ea nu este suficient de bine pusă la punct și trebuie de gândit acest mecanism. Doi, a fost declarată neconstituțională și de fond, adică sunt probleme pe care trebuie să le soluționăm ca legislativ”, a spus Veronica Roșca la emisiunea „Dimineața cu Radio Moldova”.

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro