Demisie la vârf în Guvernul Bulgariei, după o discuție cu premierul

Demisie la vârf în Guvernul Bulgariei, după o discuție cu premierul

Ministrul Justiției și-a depus demisia după o discuție cu premierul Borisov.

Ministrul bulgar al justiţiei Danail Kirilov şi-a înaintat demisia, după o discuţie cu premierul Boiko Borisov, a anunţat miercuri biroul de presă al guvernului de la Sofia, informează BTA.

Borisov va decide dacă să accepte demisia după discuţii cu partenerii din coaliţia de guvernare.

Demisia ministrului justiţiei intervine în contextul protestelor antiguvernamentale care au loc în Bulgaria din luna iulie, fiind susţinute de opoziţia socialistă şi de preşedintele Rumen Radev. Principalele revendicări sunt demisia guvernului condus de Boiko Borisov şi a procurorului general Ivan Gheşev şi organizarea de alegeri anticipate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat pe 14 august că va demisiona dacă Parlamentul îi aprobă planurile de convocare de alegeri pentru o mare adunare naţională pentru a modifica Constituţia. Borisov a afirmat că doreşte să sporească responsabilitatea sistemului judiciar şi să înjumătăţească numărul de parlamentari.

Două treimi dintre cei 240 de deputaţi ai Bulgariei trebuie să voteze favorabil organizării de alegeri pentru o mare adunare naţională.

Scrutinul parlamentar la termen este prevăzut pentru martie 2021.

În urma consultărilor de marți cu privire la proiectul privind noua Constituție, partidul premierului bulgar Boiko Borisov se poate baza pe doar 104 semnături sigure din cele 120 necesare depunerii proiectului în Parlament.

În afară de deputații GERB, care sunt în număr de 95, proiectul va fi semnat și de colegii lor din partidele din mica coaliție „Patrioții Uniți” – Frontul Național pentru Salvarea Bulgariei (FNSB), care sunt în număr de 9.

Deputații de la FNSB vor semna proiectul pentru noua Constituție

Deputații de la FNSB vor semna proiectul GERB pentru o nouă Constituție, dar vor insista la debateri asupra propunerilor lor, cum ar fi o pensie de 70% din salariul minim, să se reglementeze munca în folosul comunității și cei care votează să aibă o educație.

Criza politică din Bulgaria. Doar 104 semnături din 120 pentru modificarea Constituției

O întâlnire cu parlamentarii independenți, dintre care șase sunt de la Ataka, nu va avea loc în prezent. Ei vor mai mult timp pentru a se familiariza cu proiectul.

La cererea VMRO, în Constituție va exista un preambul privind unitatea națională