Serbia a fost zguduită de o serie de proteste violente la începutul lunii mai. Vineri, în cadrul unui miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad, președintele sârb, Aleksandar Vucic, a anunțat că renunță la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS).
Președintele Aleksandar Vucic renunță la conducerea Partidului Progresist Sârb (SNS). Anunțul a fost făcut de șeful de stat vineri, în cadrul unui miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad, pe fondul unei crize interne declanșate de violențele armate care au zguduit Serbia. La începutul lunii mai, două atacuri armate în masă au avut loc în Serbia, incidente soldate cu moartea a 18 persoane.
„Aceasta este ultima seară în care mă voi adresa dumneavoastră în calitate de președinte al SNS”, a spus Vucic, în timpul declarației sale, potrivit DPA, citat de Agerpres.
Sâmbătă, 27 mai, SNS organizează un congres pentru alegerea noului președinte de partid. Deși șeful de stat a anunțat că renunță la acest post, el nu a precizat cine îi va lua locul.
Aleksandar Vucic se află la conducerea Serbiei din 2012, ocupând diverse funcții. În toată această perioadă, criticii îl acuză pentru stilul său de guvernare autoritar. Retragerea președintelui din fruntea partidului nu schimbă cu mult situația din Serbia. Susținătorii săi controlează majoritatea mass-media, sistemul judiciar și o parte a economiei.
Opozanții îl acuză pe Aleksandar Vucic de agresivitate la adresa politicienilor
Membrii opoziției acuză retorica agresivă a președintelui față de restul partidelor. De asemenea, ei susțin că presa tabloidă banalizează violența infractorilor și, în același timp, îi oferă lui Vucic o platformă.
Protestele masive de la începutul lunii l-au îngrijorat pe președintele Aleksandar Vucic. Șeful de stat a organizat vineri la Belgrad un miting de amploare pentru a demonstra stabilitatea puterii sale. Participanții au fost aduși cu autobuzele din diverse zone ale Serbiei, dar și țările învecinate, unde este populație sârbă. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a călători la Belgrad chiar și împotriva voinței lor.
Înainte de mitingului organizat la Belgrad, președintele Serbiei a descris manifestația drept „cea mai mare adunare populară din istoria Serbiei”. Mai mult, el a promis că la miting vor participa cel puțin 140.000 de persoane. Potrivit observațiilor unui reporter DPA și a presei sârbe independente, la miting au fost prezente câteva zeci de mii de persoane.