În urma protestelor minerilor din Lupeni, dar şi a discuţiilor cu premierul Florin Cîţu, Cristian Roşu a demisionat şi nu mai este administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH).
Demisie la Complexul Energetic Hunedoara. Cristian RoşuCristian Roşu nu mai este administrator special. Din cauza întârzierii salariilor, mai mulţi mineri au iniţiat proteste şi i-au cerut demisia lui Cristian Roşu. Pentru a aplana acest conflict de muncă, premierul Florin Cîţu a discutat personal cu ortacii.
Mai departe, Cristian Roşu a vorbit cu premierul şi cu ministrul Economiei, Virgil Popescu, iar la finalul discuţiilor a decis să-şi prezinte demisia.
Demisie la Complexul Energetic Hunedoara
Roşu a declarat că a demisionat pentru că el este „vinovat” de neplata salariilor. De asemenea, fostul administrator special a completat că el este vinovat şi de tot ceea ce se întâmplă la CEH.
Roşu fusese numit administrator special după intrarea companiei în insolvenţă. Minerii de la Lupeni au cerut şi demisia directorului general Samuel Dioane, care ocupă această funcţie din 2018.
Conform presei locale, Dioane a fost numit director general cu susţinerea PSD, dar când s-a schimbat puterea a trecut la PNL şi a rămas astfel pe post.
Cristian Roşu nu mai este administrator special
Florin Cîţu i-a asigurat pe liderii sindicali că minerii îşi vor primi salariile. Premierul a asigurat că le va fi plătit salariul pe 3 luni. Drepturile salariale vor fi suportate din Fondul de Garantare.
Aproximativ 100 de ortaci de la Lupeni s-au blocat în subteran încă de marți. La acelaşi gest au recurs vineri şi minerii de la Livezeni. Ortacii au comunicat că refuză să iasă din galerii. La Vulcan, protestul are loc chiar în fața minei.
Supărările oamenilor au aceeaşi cauză: sunt frustraţi din cauză că salariile au întârziat. Din cauza acestor protestele termocentrala Mintia a rămas fără cărbune.
Salariile minerilor din Valea Jiului au întârziat
Salariile minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitate la 15 februarie, dar conducerea CEH a anunţat că drepturile salariale vor fi livrate până la 26 februarie.
Minerii nu au acceptat întârzierea şi au declanşat protestele. CEH a rămas fără o parte din venituri la 1 ianuarie 2021, după ce a pierdut 7 milioane lei/lunar. Această sumă provenea din serviciile de sistem şi din ajutorul de stat pentru Mina Lonea.
Cristian Roşu a declarat că aceste sume puteau asigura circa jumătate din banii de salarii.
Ştire în curs de actualizare. Vă rugăm să reveniţi cu refresh pentru ultimele informaţii despre acest subiect.