Demisia premierului Estoniei, Kaja Kallas. Opoziția conservatoare ar putea ajunge la guvernare

Primul ministru estonian, Kaja Kallas își prezintă demisia președintelui Alar Karis. Foto: Twitter / Alar Karis

Estonia. Prim-ministrul estonian Kaja Kallas și guvernul Estoniei au demisionat, dar vor continua să își îndeplinească atribuțiile până la preluarea mandatului de către un nou cabinet relatează portalul posturilor de televiziune și radio de stat din Estonia, ERR.

Kallas va părăsi și postul de președinte al Partidului Reforma

Demisia Kajei Kallas este legată de numirea ei în funcția de Înalt Reprezentant al blocului european pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Din punct de vedere tehnic, politicianul va rămâne șefă a guvernului până la depunerea jurământului de către noul cabinet. Ea s-a întâlnit luni dimineață cu președintele țării, Alar Karis, pentru a-și prezenta personal demisia. Portalul notează că, ulterior, Kallas va părăsi și postul de președinte al Partidului Reforma.

Potrivit ERR, membrii coaliţiei de guvernământ - Partidul Reforma, Partidul Social Democrat (SDE) şi Estonia 200 - negociază păstrarea acesteia, după demisia lui Kallas.

Kallas a ocupat funcția de prim-ministru din ianuarie 2021.

De la preluarea funcției de prim-ministru în ianuarie 2021, Kaja Kallas, în vârstă de 47 de ani, s-a remarcat ca un adversar vocal al Rusiei și al ambițiilor sale expansioniste.

Kallas a insistat pe lângă aliații Estoniei din NATO și Uniunea Europeană să sprijine necondiționat Ucraina în eforturile sale de a respinge invazia rusă.

În timpul mandatului său, Estonia, o mică republică baltică cu o populație de 1,4 milioane de locuitori, s-a poziționat printre cei mai mari donatori de ajutor militar pentru Ucraina, raportat la numărul de locuitori.

Kallas a condus partidul liberal Reforma către victorii în alegerile parlamentare din 2019 și 2023, menținându-se la conducerea guvernului estonian din 2021.

La 27 iunie 2024, Consiliul European a decis ca ea să-i succedă lui Josep Borrell în calitate de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, de la începutul lunii octombrie.

Josep Borrell / Sursa foto: Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Opoziția ar putea desemna viitorul prim-ministru eston

Președintele Karis va purta discuții cu partidele și apoi va distribui responsabilitățile pentru formarea unui guvern. Cel mai probabil, noul Cabinet își va începe lucrările la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august. Anterior, Partidul Reforma de guvernământ din Estonia l-a nominalizat pe ministrul climei, Kristen Michal, drept candidat pentru postul de șef al guvernului. După cum arată ERR, partidul negociază în prezent cu partenerii săi de coaliție pentru a forma un nou guvern.

Partidul Reformist (PR) de guvernământ al prim-ministrului Kaja Kallas a căzut în preferințele alegătorilor la cel mai scăzut nivel din 2019, în ultimele 10 zile – 16,3%, conform ERR, care citează datele sondajului realizat de serviciul sociologic Norstat. Potrivit acestuia, ratingul partidului condus de Kallas a scăzut cu 0,9%, atingând cel mai scăzut nivel din 2019.

Totodată, nivelul de sprijin pentru Partidul Patriei (Isamaa), conservator de opoziție, a crescut, dimpotrivă, cu încă 1,1 puncte procentuale, până la un nivel record de 30,8%.

Partidele coaliției de guvernământ formate din reformiști, Estonia 200 și Partidul Social Democrat din Estonia (SDP), au fost susținute de 35,4% dintre respondenți.

Forțele de opoziție din parlament - Patria, Partidul Popular Conservator (EKRE) și Partidul de Centru - au fost susținute de 55,9% dintre respondenți.

Datele cercetării se bazează pe sondajele de opinie săptămânale efectuate între 3 iunie și 5 iulie. La acestea au participat aproximativ 4 mii de cetățeni ai țării cu vârsta de peste 18 ani.

La 1 iulie, ERR, citând un sondaj similar Norstat, a relatat că 24% dintre estonieni îl văd pe șeful Partidului Conservator al Patriei (Isamaa), Urmas Reinsalu, drept succesorul lui Kallas ca prim-ministru.