Demisia lui Trudeau sau căderea unei „icoane progresiste”

justin trudeau © Gints Ivuskans | Dreamstime.com

Luni, 6 ianuarie, Justin Trudeau și-a anunțat demisia din funcția de prim-ministru și lider al Partidului Liberal, marcând „sfârșitul unei ere”. O privire retrospectivă asupra celor nouă ani ai săi la cârma Canadei.

Trudeau se simte de neînlocuit

„După câteva săptămâni de supoziții despre viitorul său, Justin Trudeau a pus capăt suspansului”, scrie Radio Canada.

Luni, 6 ianuarie, de pe treptele reședinței sale din Ottawa și „cu ochii roșii de emoție”, notează „Le Journal de Montréal”, Justin Trudeau și-a anunțat intenția de a demisiona din funcțiile de prim-ministru și lider al Partidului Liberal.

Această demisie va intra în vigoare „când partidul său îi va găsi un înlocuitor”, precizează ziarul „Le Devoir” din Quebec. Trudeau va rămâne prim-ministru până atunci.

Pentru „Le Journal de Montréal”, plecarea anunțată a lui Justin Trudeau marchează „sfârșitul unei ere”, care a început cu nouă ani în urmă, în timpul alegerii sale ca șef al țării în 2015.

Beizadeaua declarată „icoană progresistă” de presa de stânga radicală

La doar 43 de ani, Justin Trudeau întruchipa atunci „o nouă față a politicii progresiste canadiene”, notează BBC.

Beizadeaua unui fost premier a reușit să se desprindă de imaginea tatălui său, Pierre Elliott Trudeau – care a condus Canada în anii 1970 și 1980 – și de-a lungul anilor și-a construit „o imagine de marcă în jurul feminismului, ecologiei și apărării drepturilor refugiaților și ale popoarelor indigene”, analizează „The New York Times”.

Pentru cotidianul american, Justin Trudeau este în acest moment o adevărată „icoană progresistă”.

Dar luna de miere nu a durat prea mult. Din 2017, imaginea lui Trudeau a fost afectată de o serie de controverse: vacanțe de lux pe care omisese să le declare și un blackface (fața vopsită în negru, ceea ce a atras critici pe motiv de discriminare - n.red.) realizat când era mai tânăr.

Trudeau, premier fără vot popular

În pofida nepopularității tot mai mari, el a reușit să fie reales ca șef al țării în octombrie 2019, fără a obține o majoritate în Parlament.

„Guvernul său minoritar atârnat de un fir de păr: acordul său cu NPD”, un partid de stânga radicală, notează Radio Canada. O alianță care a fost spulberată în septembrie anul trecut, expunându-l cenzurii.

În ultimele luni, chiar în cadrul partidului său Justin Trudeau a trebuit să facă față criticilor, în special în ceea ce privește politica sa economică considerată uneori prea costisitoare, explică Radio Canada. Câțiva dintre miniștrii săi, inclusiv viceprim-ministrul său Chrystia Freeland, au sfârșit prin a demisiona.

Justin Trudeau va rămâne în funcție până când liberalii vor găsi un alt lider și candidat. Noi alegeri vor avea loc cel târziu pe 20 octombrie 2025, probabil în primăvară, prezice TVA Nouvelles.

În sondaje, Partidul Conservator, condus de Pierre Poilievre, este în prezent înaintea liberalilor cu peste 20 de puncte, potrivit Courrier International.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)