Demisia așteptată a lui Mario Draghi conduce Italia spre alegeri anticipate

Sursa foto: EVZ

Abandonat de trei partide din coaliția sa în cadrul unui vot de încredere de miercuri, 20 iulie, la Senat, premierul urma să-şi prezinte demisia președintelui Republicii joi dimineață.

"Demisia lui Mario Draghi se apropie cu pași repezi", anunță "La Repubblica", în timp ce "El País" menționează: "Italia, un alt incendiu în vara infernală a UE". O metaforă sezonieră pentru a descrie criza politică în curs de desfășurare de cealaltă parte a Alpilor. "Eforturile de izolare ale atâtor oameni, în Italia – începând cu președintele Republicii – și în străinătate, care au dorit să evite prăbușirea guvernului de unitate națională condus de Mario Draghi în ultimul an și jumătate în circumstanțe atât de solicitante, nu au fost de nici un folos", continuă cotidianul spaniol.

Miercuri dimineață, la mai puțin de o săptămână după o primă demisie respinsă de președintele Sergio Mattarella, șeful guvernului a vorbit în fața senatorilor pentru a cere un vot de încredere. "Era clar că Mario Draghi va continua să fie Mario Draghi chiar și în cel mai complicat moment al legislaturii", comentează "Il Messaggero". Cu alte cuvinte, nu era dispus să facă compromisuri.

Discursul a durat puțin peste jumătate de oră. "O intervenție cu pasaje foarte dure împotriva forțelor politice ale majorității. Precizări clare, atacuri tăioase nu numai împotriva Mișcării 5 Stele, ci și împotriva Ligii și a centrului-dreapta al guvernului", descrie "Quotidiano Nazionale", numind intervenţia lui Draghi "ultimul apel". Acesta viza relansarea unității naționale, de la centru stânga la extrema dreaptă. O uniune ruptă joi, 14 iulie, de boicotul Mișcării 5 Stele în timpul unui prim vot de încredere. "Sunteți gata să reconstruiți acest pact?", i-a întrebat atunci premierul pe senatori.

"Rămâne doar să se voteze"

"Cei din Liga, Forza Italia și Mișcarea 5 Stele nu au fost. În schimb, au optat să tragă ștecherul din priză. Cu motivații diferite, chiar opuse, uneori de neînțeles", observă "Il Messaggero". Primele două părți nu au participat la discurs. A treia s-a abținut de la vot. Chiar dacă a obținut încrederea Senatului cu 95 de voturi pentru, domnul Draghi nu se vede rămânând la putere și "contrar celor întâmplate joia trecută, șeful statului nu poate decât să ia act de decizie", subliniază "Il Mattino".

"Il Sole 24 Ore" se bazează pe surse parlamentare pentru a raporta că premierul își va părăsi postul joi dimineață. Sunt posibile mai multe variante, dar cea mai probabilă este ca președintele Republicii să procedeze la dizolvarea celor două camere.

"Rămâne doar să se voteze", rezumă "Il Mattino". Alegerile anticipate ar urma să aibă loc în toamnă, pe 25 septembrie "sau, mai probabil, pe 2 octombrie, deoarece prima dată coincide cu sărbătoarea Anului Nou evreiesc", relatează "La Repubblica". În mod normal, Italia nu organizează alegeri în timpul unor sărbători religioase.

La ceasul comentariilor, presa italiană pune clasa politică față în față cu responsabilitățile sale. Acest guvern de unitate națională urma să ajute țara să depășească dificultățile pandemiei. "Criza guvernamentală, trebuie amintit, a început cu comportamentul iresponsabil al Mișcării Cinci Stele, care nu a votat pentru încredere", notează "Il Giornale", care pare să susțină cererea Ligii și a Forza Italia de a nu integra Mișcarea 5 Stele într-o nouă coaliție. Cerere pe care domnul Draghi nu a vrut să o accepte.

M5S, Liga și FI

"M5S a fost precursorul unei crize suprarealiste", consideră "Corriere della Sera". "Dar a fost un alt populism, tot membru al majorității, care a dat lovitura de grație", nuanţează însă cotidianul, subliniind rolul celor două partide de dreapta. Condițiile puse de Matteo Salvini, șeful Ligii, și de Silvio Berlusconi, șeful Forza Italia, "au părut imediat inadmisibile", potrivit cotidianului.

"M5S, Liga și FI. Din prima, am fost forțați luni de zile să urmărim contorsionări și dezbinări, reflectări ale unui declin poate ireversibil", scrie "Le Corriere". Ziarul se întreabă, de asemenea, dacă Salvini și Berlusconi, aliați de circumstanță împotriva M5S, au colaborat de frica Fraților Italiei, partidul de extremă dreapta al Giorgiei Meloni, favorită în sondaje. Motivațiile lor au oricum "puțin de-a face cu interesul național și foarte mult cu convingerea că vor avea în curând o victorie la urne".

"Il Messaggero" notează, la rândul său, că "italienii de astăzi sunt cu toții fără discernământ mai săraci, din cauza costurilor fixe pe care trebuie să le suporte pentru a călători cu mașina, a-și face cumpărăturile, a plăti facturile. La o privire mai atentă, așadar, situația de urgență care în urmă cu șaptesprezece luni l-a convins pe șeful statului să-l numească pe Mario Draghi nu numai că încă există, ci este și mai pronunțată".

Acest incendiu de care se teme "El País" are potențialul de a se răspândi în întreaga Uniune Europeană, "datorită dimensiunii țării afectate și, mai ales, datoriei publice enorme". Și pentru cotidianul spaniol, domnul Draghi "a fost mai mult de partea soluțiilor decât de partea problemelor", notează Courrier International.

(Traducerea Rador)