Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege privind legalizarea petițiilor anonime. Vizate în acest sens vor fi cazurile de hărțuire sexuală sau morală.
Lege adoptată în Camera Deputaților. Petiții anonime pentru cazurile de hărțuire sexuală
Proiectul prevede ca petițiile anonime să fie luate în considerare de autorități. Astfel, indiferent că ar ti vorba de hărţuire pe criteriu de sex sau morală, acestea vor fi analizate și direcționate, după caz, către instituțiile abilitate.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul proiectului de lege. Acesta vine în completarea art.7 din Ordonanţa Guvernului nr.27/2002 și este legat de reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor.
Ce măsuri vor fi luate
Conform deciziei, aceste petiții anonime vor trece prin procedura de analiză, care va fi realizată de Comisia de primire şi soluţionare a cazurilor de hărţuire. Dacă reprezentanții comisiei ajung la concluzia că aceasta are elementele constitutive ale unei infracţiuni vor fi sesizate de urgență organele de urmărire penală.
Vizate în acest sens vor fi cazurile de hărţuire sexuală, agresiune sexuală sau chiar folosirea abuzivă a funcţiei în scop sexual.
Noua lege îi protejează pe cei care fac petiții anonime
Potrivit articolului 7 din Ordonanţa de urgenţă, petiții anonime sunt considerate cele care nu conțin datele de identificare ale victimei.
Executivul a luat în calcul modificarea legislației pe fondul cazurilor de hărțuire descoperite la SNSPA. Profesorul Alfred Bulai s-a aflat în centrul acestui scandal de proporții, fiind acuzat că a avut un comportament neadecvat față de studentele sale.
Conform procurorilor, acesta ar fi îndemnat-o pe una dintre studente să se dezbrace în fața lui. Scena a avut loc în timpul perioadei de practică. De altfel, nu a fost singurul scandal sexual din sfera învățământului universitar. Un profesor de la Arhitectură este acuzat că le trimitea mesaje deocheate unor studente.
Astfel, persoanele care trec prin experiențe de acest tip pot înainta petiții anonime.