Demența este asociată cu Alzheimer, deși nu toate cazurile diagnosticate au legătură cu această boala. În acest sens, oamenii de știință dezvoltă un „test laser” de diagnosticare pentru demență. Tehnologia este revoluționară și va putea fi folosită în clinici.
Demența va putea fi detectată rapid cu o tehnologie revoluționară
Demența este cauzată de afecțiuni în care celulele creierului se deteriorează și nu mai pot funcționa în mod normal deoarece celulele mor. Acest lucru este întâlnit în procesul de îmbătrânire, dar în cazul demenței deteriorarea are loc mai repede și mult mai intens.
Cercetătorii au dezvoltat un „test laser” revoluţionar care ar putea detecta diferite tipuri de demenţă la începutul bolii și foarte rapid, faţă de doi ani cu instrumentele actuale.
Reuşita a fost descrisă ca fiind o „descoperire în tehnologia medicală” de către echipa de studiu de la Spitalul Universitar Southampton (UHS) și Universitatea din Southampton, finanțat de UK Research and Innovation (UKRI).
Cum funcționează acest test revoluționar
Noua tehnologie, cunoscută sub numele de spectroscopia Raman (MX-Raman), folosește lasere pentru a analiza compoziția unei singure picături de lichid corporal: sânge, lichid spinal sau mucus.
Laserele creează mici vibraţii în cadrul moleculelor care pot fi analizate şi furnizează un profil de semnal unic numit spectru, și permiţând oamenilor de ştiinţă să examineze proteinele, lipidele, metaboliţii şi alte biomolecule prezente în probă.
Molecule, spun cercetătorii, vibrează în diferite feluri, iar acest lucru reprezintă compoziţia biomoleculară a probei, oferind o „amprentă biochimică” a stării de sănătate a pacientului.
Demența poate fi depistată în câteva secunde
Testul revoluţionar poate oferi rezultate în câteva secunde şi ar fi mult mai ieftin decât alte teste disponibile în prezent. De asemenea, ar putea fi disponibil și în clinici. Mai ales că rezultatele iniţiale au arătat că poate detecta boala Alzheimer cu o precizie medie de peste 93%, spun cercetătorii.
Dr. Chris Kipps, neurolog consultant la Spitalul Universitar Southampton: „Această tehnică bazată pe laser ar putea schimba modul în care abordăm diagnosticul pentru demență şi ar putea îmbunătăţi semnificativ accesibilitatea şi eficienţa analizei biomarkerilor actuali. Nu este doar un salt în calitatea asistenţei medicale ci o schimbare de paradigmă, redefinind abordarea noastră clinică a bolilor neurodegenerative”.
Cercetătorii urmăresc, de asemenea, să creeze un dispozitiv portabil-prototip pentru a testa diferite fluide corporale și pentru a putea identifica mai multe tipuri specifice demenței, scrie uhs.nhs.uk.