DEMENŢĂ TOTALĂ la cel mai dur enduro din lume, de la Sibiu. Paris-Dakar e o joacă de copii. ŞAPTE IMAGINI SUPERBE

DEMENŢĂ TOTALĂ la cel mai dur enduro din lume, de la Sibiu. Paris-Dakar e o joacă de copii. ŞAPTE IMAGINI SUPERBE

"Am căzut de la 5 metri. Motorul a căzut peste mine", spune neamţul Holger Dettmann, care s-a ales cu o coastă fracturată. Traseul din Carpaţi e de o dificultate extremă. Motocicliştii sunt lăsaţi cu câte un GPS în mijlocul pustietăţii şi trebuie să se descurce. Bilanţul: degete rupte, rotule sparte, încheieturi umflate cât mingile de handbal.

Dacă îi vezi palmele lui Johnny Walker (21 de ani) ai avea impresia că sunt pline de căpuşe. De fapt, sunt numai bătături, care acoperă până şi falangele: aşa sunt aproape toţi cei 200 de rideri, care au venit anul acesta la Sibiu din 34 de ţări pentru a participa la cel mai dur "hard enduro" din lume. Au umplut centrul Sibiului de gaze de eşapament Englezul Johnny Walker a câştigat Prologul Red Bull Romaniacs 2012, organizat pe un întreg bulevard din Sibiu, închis circulaţiei şi burduşit bine cu bolovani imenşi, buşteni gigantici şi tot felul de alte piedici. Câteva mii de sibieni au inspirat gazele de eşapament arse de motoarele celor 79 de motociclişti care au reuşit să se califice pentru acest prolog.

Doar că "show-ul" de pe bulevardul din centrul Sibiului a fost doar încălzirea. În ultimele trei zile, cei aproape 200 de rideri înscrişi la Red Bull Romaniacs 2012 au parcurs trasee cuprinse între 100 şi 200 de km, prin cele mai sălbatice creste ale Carpaţilor din zona Sibiului. Între 1.400 şi 2.000 de metri altitudine, Red Bull Romaniacs le-a pregătit concurenţilor trasee în care s-au ales cu genunchi sparţi, motoare arse sau drumuri rătăcite. Cu un GPS în mijlocul pustietăţii Povestea unui neamţ care acum câţiva ani s-a rătăcit prin munţii Cindrel, petrecând o noapte de groază în munţi, este cât se poate de reală. Groaza nu i s-a tras de la faptul că era în mijlocul pustietăţii doar cu motorul său, ci de la stâna la care a tras în miez de noapte. Şi unde ciobanii tocmai jupuiau de piele un miel sacrificat pentru tocană.

Neamţul rătăcit arată doar unul din riscurile celui mai dur hard enduro din lume. Practic, riderii înscrişi la competiţie sunt "plantaţi" în creierii munţilor, cu o cască, motor şi un GPS cu o hartă încărcată cu o seară înainte. Între start şi finiş au câteva puncte intermediare tot în zone ce nu numai că nu au prea cunoscut pasul omului, dar sunt şi extrem de dificil de parcurs: râpi, şuvoaie de apă, păduri dese sau poteci pietroase, unde odată căzut din şa, greu de crezut că mai poţi porni la drum. Cine termină primul traseul, câştigă etapa. Partenerul lor, durerea Dacă spaima, totuşi, e mai rară la Romaniacs, durerea a devenit un partener de cursă. "Încerc să fac o cursă bună. Degetul de la picior mă doare, dar e ok", spune Benny Menzel (Germania). Îl doare degetul pentru că şi l-a rupt în prima zi de competiţie (joi), dar n-are de gând să abandoneze, aşa că ia un anestezic şi merge mai departe. În sălbăticia munţilor, îşi regăseşte împlinirea pasiunii pe două roţi. "Să te dai cu motorul aici, la 1400 de metri, e atâââât de tare!", încuviinţează Rome Haloftis, din Canada.

Ne puteți urmări și pe Google News

Englezul Tom Griffiths s-a retras în ziua a treia a competiţiei, după două zile în care a concurat cu o coasă ruptă. Retragerea lui nu e definitivă: speră ca după câteva ore de odihnă să poată participa la ultima etapă, programată duminică. Holger Dettmann, din Germania, a păţit şi el cam la fel. "M-am accidentat, am căzut cam cinci metri, motorul s-a prăbuşit peste mine", povesteşte el ajuns la punctul de service. Cel mai probabil, are un deget rupt şi coastă fracturată, dar n-are de gând să se retragă. Hard enduro de nouă ani Neozeelandezul Chris Birch are mari probleme la un genunchi. Nu este prima oară la Sibiu, aşa că nu renunţă nici de această dată. "Îmi place această cursă, în cazul în care vă gândiţi să faceţi acest raliu, eu pot doar să vă încurajez. Am mers la tot felul de curse din întreaga lume şi acest raliu este de departe cel mai bun! Doar trebuie să te asiguri că alegi clasa potrivită", spune Birch.

Red Bull Romaniacs este o competiţie iniţiată de austriacul Martin Freinademetz, campion mondial de snowboard şi pasionat de sporturi extreme. A descoperit frumuseţea Carpaţilor, s-a mutat la Sibiu şi, din 2004, organizează an de an cea mai dură competiţie de hard enduro din lume.