Demența a provocat mai multe decese, în rândul femeilor, decât COVID-19. Una din trei persoane va suferi de această condiție

Demența a provocat mai multe decese, în rândul femeilor, decât COVID-19. Una din trei persoane va suferi de această condiție Boala Alzheimer poate fi legată de scobitul în nas. Sursa foto Arhiva EVZ

125 de femei mor zilnic din cauza demenței. Această afecțiune mintală a cauzat mai multe decese, în ultimul an, decât coronavirus, în rândul femeilor, potrivit cifrelor oficiale.

Experții din Sănătate din Marea Britanie au solicitat un „efort substanțial” din partea autorităților, pentru a combate de urgență demența. Aceștia au subliniat importanța unui diagnostic în astfel de cazuri, precum și a dezvoltării tratamentelor care să pună capăt „suferinței”, relatează The Sunday Times.

COVID-19 a reprezentat, în Marea Britanie, principala cauză de deces în rândul bărbaților. Femeile, însă, au murit de demență - în fiecare oră, cinci femei s-au stins. 45.922 de femei au murit din această cauză în 12 luni, afecțiunea cauzând 15,3% dintre cazurile de deces.

Demența și Alzheimer au provocat mai multe decese, la femei, decât COVID-19

Demența și boala Alzheimer au ucis, de asemenea, peste 24.000 de bărbați, conform Institutului Național de Statistică din Marea Britanie (ONS). Aceste afecțiuni reprezintă a treia cauză de deces la bărbați, după COVID-19 și bolile cardiace.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cifrele demonstrează că trebuie să abordăm cu seriozitate boala Alzheimer și demența de urgență”, a declarat David Thomas, șeful departamentului de cercetare pentru boala Alzheimer din Marea Britanie.

COVID-19 a reprezentat, în Anglia și Țara Galilor, principala cauză de deces. 73.766 de decese au fost raportate având drept cauză principală coronavirusul, potrivit ONS. Numărul reprezintă 12,1% din totalitatea deceselor.

Numărul de decese cauzate de demență și Alzheimer este puțin mai mic decât al celor cauzate de COVID-19. Afecțiunile amintite au provocat 70.047 de decese, adică 11,5% din totalul cazurilor de deces.

Una din trei persoane va suferi de demență

La nivel global, experții din Sănătate solicită eforturi de combatere a demenței din partea autorităților ca în cazul pandemiei de coronavirus. Potrivit cercetătorului David Thomas, un astfel de demers este „vital”.

„Oamenii de știință au făcut eforturi exemplare pentru combaterea pandemiei de coronavirus, demonstrând astfel ce se poate realiza atunci când lucrează împreună pentru a face fața unei provocări majore din sănătate. Acum este vital să abordăm la fel și problema demenței”, a declarat cercetătorul.

850.000 de persoane din Marea Britanie suferă de demență. Studiile în acest sens au fost întrerupte sau amânate din cauza pandemiei de coronavirus. Datele oficiale arată că una din trei persoane născute în prezent, în Marea Britanie, va suferi de demență.